Střípky z kabiny starších žáků , díl třetí.

04. března 2019, redakce

Další sada minirozhovorů a třetí díl zajímavého projektu přímo ze šatny starších žáků...

Adéla Feiková

Ahoj Fifino, vzpomeneš si na svoje začátky? A na důvod proč sis vybrala právě florbal?

Ahoj, s florbalem jsem začala v 8 letech ve Vítkovicích nejprve trénovat na Dopravce za holky a po roce jsem dostala možnost od trenéra Rosti Kohúta trénovat za kluky , za což jsem mu dodnes vděčná. Nejprve jsem dělala gymnastiku, ale chtěla jsem dělat kolektivní sport a proto jsem si vybrala florbal.

Nastupuješ v obou týmech starších žáků, dále za starší žačky a dorostenky. Můžeme tedy říci, že sbíráš zkušenosti, kde se dá. Dá se nějak porovnat hra kluků a holek? V čem vidíš největší rozdíly? Myslíš si, že někdy zúročíš to, že teď nastupuješ i v chlapeckých kategoriích?

Každá hra je jiná, u kluků je to o větší síle a rychlosti a tyhle zkušenosti jistě zúročím i v budoucnosti.

Tvá sestra také hraje florbal a nastupuje v modrobílých barvách za elévi, mladší a starší žákyně. Chodíš ji podporovat na její zápasy? Bavíte se doma o florbale?

Ano, pokud nemám právě zápas, jdu se na ni podívat a fandit. O florbale se spolu doma bavíme.

Letošní sezona je poslední, kdy můžeš nastupovat v chlapeckých kategoriích. Jak si tuto poslední sezonu užíváš?

Sezona u kluků je pro mě letos bohužel poslední, proto jsem ráda, že každý zápas, který s nimi mám a užívám si to naplno.

Chtěla bys něco vzkázat fanouškům, rodičům, trenérům?

Děkuji fanouškům, že nám fandí, rodičům, že nás podporují a všem trenérům za to, co nás učí.



Filip Novotný

Ahoj Filipe, klasická zahřívací otázka na začátek: Kdy, Kde, Proč?

Ahoj, s florbalem jsem začal již ve školce. Rodiče mě přivedli do Vítkovic na Dubinu, kde jsem začal trénovat s Peťou Šmerdou.

Zkoušel jsi v minulosti i nějaký jiný sport, nebo jsi věrný florbalu od začátku? Když máš čas na jinou aktivitu než florbal, která to je?

Od začátku jsem věrný florbalu, ale ve volných chvílích si rád zahraju fotbal nebo také rád jezdím na kolečkových bruslích a v zimě je mým oblíbeným sportem lyžování.

Podobně jako Janek cestuješ sestavou z obrany přes centra na levé, pravé křídlo. Dělají ti změny na pozicích, kde hraješ problém? Kde se ti hraje nejlépe?

Změny mi nedělají zase až takový problém. Snažím se každé pozici přizpůsobit. Nejlépe mi však vyhovuje obrana a hra na křídlech.

Jaký je tvůj dosavadní největší florbalový úspěch?

Úspěchů s Vítkovicemi bylo mnoho a vážím si každé účasti, a proto je těžké vybrat jediný. Hodně si ale vážím účasti na Gothia Cupu v loňském roce.

Máš nějaký vzkaz pro fanoušky, rodiče, trenéry?

Fanoušci ať nás podporují jako doteď a rodičům s trenéry děkuji za jejich trpělivost.



Ondřej Glogar

Ahoj Glogy, popiš nám svou florbalovou cestu.

Ahoj, s florbalem jsem začínal jako hráč v kroužku ve škole, kde jsem chtěl hlavně sportovat. Pak jsem to šel zkusit sem do Vítkovic, kde bylo moc hráčů a bylo mi nabídnuto hrát v Mvilu, kde měli hráčů málo a tam jsem poprvé zkusil, jaké to je v bráně a jak to naštve, když dostanu gól..

Před sezónou jsi přišel z Mvilu. S odstupem času hodnotíš své rozhodnutí jako správné, nebo jako chybu?

Mvilu a jmenovitě Dušanu Buchtovi vděčím za rozjetí své brankářské kariéry, kluci tam byli suproví a nikdy na toto období nezapomenu, ale přestup do Vítkovic vnímám jako správné rozhodnutí.

Jak tě přijala kabina?

Spoustu kluků jsem už znal z předchozích zápasů ať už za Mvil nebo za výběry. Mezi vítkovické kluky jsem přicházel s respektem a očekáváním, jak mě přijmou, ale myslím si, že mě přijali dobře a berou mě jako přínos do týmu.

Máš nějaké florbalové (brankářské) vzory?

Mezi mé brankářské vzory patří určitě vítkovický brankář mužského áčka Lukáš Souček. Dále se mi hodně líbí styl chytání Lukáše Bauera a Pascala Meiera.

Vzkaz rodičům, trenérům, fanouškům?

Chtěl bych poděkovat trenérům za dobře odvedenou práci na tréninku a koučování při zápasech a také všem rodičům a fanouškům za podporu.



Vojtěch Valigůra

Ahoj Berďo, tradičně se tě zeptám, kde a kdy jsi ty začal s tímhle sportem?

Začal jsem, když Hrabovská parta chodila do školní tělocvičny hrát florbal, tat’ka a brácha mě vzali sebou tak mě to chytlo. A začal jsem hrát florbal ve školní družině pod dohledem paní vychovatelky Tomíčkové.

Všichni víme, že tvůj druhý sport, kterému se věnuješ, je tenis. Jak se ti daří to skloubit a dá se z jednoho sportu pro ten druhý něco vytěžit?

Tak určitě se to dá skloubit, v zimní sezoně se věnuju florbalu protože mám zimní přestávku v tenise a naopak v létě se věnuju tenisu protože máme ve florbale pauzu, navíc mi ted hodně pomáhá náš kondiční trenér Dan abych v letní sezoně měl lepší kondici než Rafa nebo Djoki. Florbal mi přináší do tenisu lepší kondici a naopak tenis mi přináší rychlejší reakce a rozhodnutí.

Jako známému vtipálkovi jedna otázka na odlehčení. Bral bys kdyby tě trénoval trenér Hrouzek (seriál Lajna)?

Tak určitě bych to bral, jeho motivující metody jsou inspirující XD….Tak co vy trenéři nechcete se nechat inspirovat jeho stylem trénováním…:D

Jsi aktivní také jako pořadatelská služba. Co nám k tomu řekneš?

Tak určitě, já to beru, jako příjemný odpočinek kdy můžu nejen něco odkoukat od superligových hráčů a navíc si vydělám nějakou tu kačku.

Vzkaz fanouškům, trenérům, rodičům?

Tak určitě rodičům a trenérům přeji, aby se mnou měli stejnou trpělivost jako do teď. A fanouškům našeho kvalitního florbalu přeji, aby si i nadále užívali florbalu.