Tomáš Sladký novým šéf-trenérem chlapců!

24. května 2020, VG + redakce

Závěr "nedokončené" sezóny přináší jednu zásadní změnu v klubové struktuře. Na pozici šéf-trenéra mládežnických kategorií chlapců byl nově jmenován Tomáš Sladký, vítkovický patriot, kapitán mužského áčka a hlavní trenér juniorů A.

Ahoj Tome, v úvodu se vraťme ještě na začátek března, kdy začínající playoff ukončila pandemie koronaviru. Jak jsi vnímal předčasný konec sezóny?

Ahoj všem. Tu situaci jsem vnímal stejně jako všichni sportovci. Nejdříve přišel smutek z náhlého ukončení sezóny, pak lehká nervozita z nové nemoci, nakonec přišlo určité uvědomění a vnímání přítomnosti viru selským rozumem. Během února jsem se zotavoval po operaci tříselné kýly a chystal jsem se naskočit do vyřazovacích bojů. Nakonec mi to uteklo asi o dva týdny, takže mě to hodně mrzelo. O to větší motivaci cítím pro příští sezónu!

Pokračuješ tedy v aktivní kariéře?

Samozřejmě! Dokud mi bude držet zdraví, nevidím důvod nepokračovat tady doma, v rodných Vítkovicích. Po nadcházející sezóně 2020/2021 mi v klubu končí multifunkční smlouva, o případném pokračování a jeho formě budeme jednat nejpozději během května příštího roku.

Pojďme k tvé nové funkci ve Vítkovicích. Kdy přesně a jakým způsobem se tento zajímavý nápad zrodil?

Po mém návratu z ciziny jsem se okamžitě chopil kormidla u juniorského celku, postupem času jsem se seznamoval s celým vítkovickým prostředím, včetně trenérů a jejich svěřenců. Nejdříve jsem samozřejmě úzce spolupracoval pouze se sousedními kategoriemi, postupem času jsem se přicházel dívat také na tréninky dalších chlapeckých týmu a sledoval, jak se ve Vítkovicích s mládeží pracuje. Diplomaticky řečeno, nápad se zrodil vlastně sám. Některé hlasy mi ale během poslední sezóny napovídaly, abych tuto funkci vzal. Současně jsem cítil, že se již potřebuji oprostit od role „komunikačního pracovníka.“

Komunikačního pracovníka? Není trojí role v rámci jednoho florbalového klubu trochu moc?

Obecně řečeno jsem se staral o to, aby bylo o Vítkovicích v rámci možností pořádně slyšet a aby se na veřejnosti klub prezentoval dobře, s patřičnou pravidelností. Myslím, že jsem své poslání v rámci marketingového minima nastaveného Českým florbalem, plnil důstojně. Cítím ale, že ve sportovní oblasti budu ještě více užitečný a platný. V pomyslné trojroli budu tedy pokračovat, nemám s tím žádný problém. Florbal mi koluje v krvi a pro Vítkovice dýchám.

Rytíři v tobě získávají výraznou a důležitou posilu pro trenérskou rodinu, můžeš nám přiblížit, co konkrétně bude tvou náplní práce a jaké budeš mít vlastně kompetence?

Z těch zásadních věcí bych rád jmenoval propojení alespoň sousedících kategorií napříč celou strukturou. Nenápadným pozorováním jsem totiž vysledoval, že chybí nastavení jednoduchých pravidel a že se trenéři v určitých situacích nemají o co nebo o koho opřít. V žádném případě se nebude jednat o striktní koncepci, základem bude komunikace! Vítkovice si vybudovaly ve florbalovém prostředí určitou image, jsou vnímány jako klub, který patří mezi českou špičku. Nastavenou laťku je důležité jednak držet vysoko, v ideálním případě ji neustále posunovat výše! Chci tomu podat pomocnou ruku a dodat potřebný impuls!

Už víš, čím v začneš? Přece jen se momentálně nacházíme ve specifickém období…

Zatímco elitní týmy (muži, ženy, junioři) zanedlouho zahájí svou náročnou letní přípravu, mládežnické celky se aktivně rozloučí s ročníkem 2019/2020 florbalovými tréninky, v některých případech také účastí na turnajích. Do toho nebudu ani já, ani klubové vedení zasahovat. Plánovaný posun kategorií se také v důsledku změny vládních nařízení posunuje až na 1.července. Tento orientační termín bude také jakousi výhybkou k letnímu tréninkovém režimu na Dubině. Na konec června připravím společné setkání celého trenérského týmu pro následující sezónu, který se momentálně tvoří. Na schůzce zazní všechny důležité informace…

Na čem budeš dbát a z čeho budeš vycházet?

Dbát budu především na tom, aby trenéři tak špičkového florbalového klubu jako jsou Vítkovice byli neustále motivování se zlepšovat, odvádět tu nejlepší možnou práci, která je zdánlivě neviditelná, ale v konečném výsledku je pro celkový kredit klubu nepostradatelná. Při komunikaci se svými kolegy budu vycházet především z osmnáctileté trenérské praxe a dlouhého pobytu v zahraničí, kde jsem mimo jiné pracoval jako sportovní instruktor na švédském gymnáziu.

Na to navážeme. Není tajemstvím, že tě švédský model rozvíjení talentů na tamních středních školách velmi zaujal. Je něco takového reálné i v našich podmínkách?

Ve Švédsku jsou v tomhle o obrovský kus před námi. Jejich florbalový vzdělávací systém je velmi propracovaný a navíc garantovaný státem. Dva roky jsem byl přímou součástí tohoto mechanismu na gymnáziu Hulebäck v Göteborgu a byla to jedna z nejcennějších civilně-pracovních zkušeností v životě. Nedávno proběhl opravdu zajímavý webinář právě na toto téma, odkaz najdete na mém profesním facebookovém profilu Tomáš Sladký-official. A jestli je něco podobného možné zavézt i v Česku? Možná, ale je to o celkovém vnímání sportu naší společností. A nemyslím tím fandění s pivem v ruce u televize:) Švédové mají sport a pohyb obecně hluboko zakódovaný ve své DNA, sportovní kultura je ve Skandinávii rozvinuta v daleko širším měřítku než u nás, v tom vidím asi ten největší limit.

Máš opravdu bohaté florbalové zkušenosti na mnoha úrovních, nyní se stáváš šéf-trenérem. Jaká je tvá budoucnost po ukončení aktivní kariéry? Posuneš se do vyšší funkce v klubovém vedení nebo se vydáš na dráhu trenéra v seniorském florbale?

Až jednou (za 5 let..:) pověsím hokejku na hřebík, bude mou jednoznačnou prioritou stát se dobrým trenérem. Stanovil jsem si vysoké cíle, které zatím nebudu prozrazovat.

Tome, díky moc za opravdu zajímavé povídání a přejeme hodně úspěchů na všech frontách nejen v následující sezóně!

Taky děkuji, uvidíme se na Dubině;)!