Odpověď na argumenty Českého Florbalu ohledně SUPERINÁLE

28. června 2021, Klub

V uplynulých dnech se objevily různé informace o projektu Superfinále florbalu týkající se jeho smyslu i samotné organizace. Český florbal se rozhodl zveřejnit základní otázky a odpovědi nastavení celého projektu, aby tak upřesnil a připomněl cíle a nastavení projektu.

Nová stránka 1

My jako 1. SC TEMPISH Vítkovice předkládáme alternativní pohled na celý projekt a odpovědi na argumenty Českého florbalu. Zároveň vyzýváme Český Florbal a jeho vedení k dialogu. Jsme otevřeni o našem alternativním pohledu diskutovat.

Proč se koná superfinále?

ČESKÝ FLORBAL: “Superfinále vzniklo jako jeden z klíčových prostředků pro zlepšování podmínek v celém českém florbalu a jeho popularizaci, což je základním posláním Českého florbalu. Cílem je, aby kluby v celé republice byly silnější, aby měly ve svých městech lepší pozici a aby dostávaly větší finanční podporu od měst a partnerů. Díky této podpoře pak mohou oddíly výrazně vylepšovat podmínky a zázemí pro hráče všech kategorií. Mezi to například patří více tréninkových hodin ve florbalových halách, lepší organizační zázemí, či rozvoj a profesionalizace trenérů, kteří mají na rozvoj hráčů vliv. To vše přispívá k celkovému sportovnímu rozvoji a tím pádem ke zvyšování kvality všech soutěží a také reprezentace.

Ano, superfinále je výjimečné a všichni vědí, že takto nevypadá běžný zápas základní části ani play-off. Ale ukazuje to na potenciál sportu, díky kterému narůstá šance ovlivňovat pozitivním směrem věci výše uvedené a pomáhá budovat pozici florbalu mezi ostatními sporty v Česku.“

MY: Po letošním nesportovním fiasku se o Superfinále bude dlouho mluvit pouze negativně a kriticky, příští ročník tak může přinést ještě větší diskuzi o jeho ekonomických dopadech/nedopadech pro kluby a o zkreslené sportovní hodnotě. Po 9 ročnících je spíše na místě si klást otázku, proč by se mělo superfinále konat i nadále. Český Florbal hovoří o lepší pozici ve městech, my však máme potvrzeno, že vrcholní představitelé našeho města (Primátor + příslušná náměstkyně) jsou spíše pro to, aby se finále konalo v našem městě. Domníváme se, že to vidí stejně i představitelé jiných měst, které podporují florbal.

Jak konkrétně tomu superfinále může přispívat?

ČESKÝ FLORBAL: “Tím, že přiláká pozornost násobně většího počtu diváků, kteří florbalové nejvyšší soutěže do té doby pravidelně nenavštěvují a nesledují. Tím, že přitáhne pozornost klíčových osob ve státní i soukromé sféře, kteří rozhodují o financování sportu. Řada klubů i z nižších soutěží využívá superfinále k tomu, aby na florbal přilákala důležité osoby ze svého města. To je možné jen jednou za 5 let na mistrovství světa a na superfinále. Superfinále přitáhne pozornost i celostátních médií, což má další vliv na výše popsané důvody.”

MY: Násobně větší počet diváků je ale pouze na jedno utkání, v případě finálové série nikdo nedokáže odhadnout, kam se můžeme dostat, ale jednoduchý přepočet nejvyšší a průměrné návštěvy na sérii o 4 – 7 zápasech ukazuje, že série přiláká daleko více diváků. Finálová série byla naposledy v roce 2011, takže je nyní velmi těžké tvrdit, že by na sérii přišlo méně lidí, než na jedno superfinále.

Nejvyšší návštěva SFF 12.144 (2016) a průměr 9.897 (2012-2019) - JAKÁ BY MUSELA BÝT NÁVŠTĚVNOST ABY SE NÁVŠTĚVNOST VYROVNALA:

4 zápasy 3.036 (2016) 2.474 (průměr)

5 zápasů 2.428 (2016) 1.979 (průměr)

6 zápasů 2.024 (2016) 1.649 (průměr)

7 zápasů 1.734 (2016) 1.413 (průměr)

Pro řadu klubů je složité přilákat partnery i zástupce svých měst na superfinále, zvláště, pokud se koná mimo domovské město. Dalším problémem je počet VIP vstupenek, které musí kluby často dokupovat za své peníze.

Série přitahuje pozornost celostátních médií už minimálně svým příběhem, umožňuje také větší množství TV přenosů (a je mnohými zástupci TV preferována).

Proč při Superfinále konaném v Ostravě byla tisková konference v pátek, tedy den před superfinále s nemožností reálně dostat její výstupy do tisku? Proč je v Praze vždy ve středu před superfinále?

Jak superfinále vznikalo?

ČESKÝ FLORBAL: “První superfinále se hrálo v roce 2012 a jeho zavedení předcházela podrobná diskuze. Přestože jde o projekt celého sportu, diskutován byl tehdy hlavně se superligovými kluby. Diskutovány byly detailně i podmínky za kterých bude superfinále pořádáno. Z tehdejších 12 klubů superligy (v té době extraligy), devět klubů podpořilo vznik superfinále a podmínky pořádání, jeden měl připomínky k podmínkám pořádání, dva kluby byly proti projektu.”

MY: Superfinále bylo řešením nízkých návštěv v prvních zápasech finálových sérií. Bylo něčím novým a neotřelým, tato novota a neotřelost již vyčpěla. Uspořádání superfinále bylo podmíněno souhlasem většiny extraligových týmu. K ukončení tohoto projektu však už však projev vůle většiny superligových oddílů nestačí, jinými slovy, kluby nemohou nyní svým hlasováním zajistit, že superfinále jejich soutěže skončí.

Jak je to se sportovní stránkou na superfinále? Není superfinále sportovně nespravedlivé?

ČESKÝ FLORBAL:“Od zavedení superfinále bylo známo, že by finálová série pro dva týmy (tj. cca 40 hráčů) přinesla větší počet náročných utkání s přínosem pro rozvoj jejich sportovní výkonnosti. Přínos v ostatních oblastech je natolik značný, že překonává výše zmíněný dopad. Navíc větší počet náročných utkání byl nahrazen navýšením počtu utkání ve čtvrtfinále a semifinále (od zavedení superfinále se hrají série na čtyři vítězná utkání místo na tři), takže větší počet náročných utkání získal větší počet týmů při zachování stejného minimálního počtu zápasů pro vítězství v play-off a to devíti. Po zavedení superfinále a nového systému play-off se průměrný celkový počet zápasů v play-off mužské superligy dokonce zvýšil v průměru o 4 zápasy, v ženské extralize o 8 zápasů.

Z hlediska spravedlnosti jediné a velice náročné utkání logicky srovnává rozdíly mezi týmy. Právě to je jeden z hlavních důvodů obrovské atraktivity takového utkání.

·Žádné mužské superfinále až do letošního roku neskončilo s větším než dvou gólovým rozdílem.

·Poslední tři ženská Superfinále skončila vždy v prodloužení.”

Není žádný větší problém hrát čtvrtfinále, semifinále i finále na 4 vítězné zápasy. Znamená to prodloužení sezóny o 14 dní. Kvalitní zápasy na vrcholové úrovni jsou tréninkovým procesem naprosto nenahraditelné.

Při finálových sériích o počtu tří vítězných zápasů, pouze dvě finále skončily rozdílem 3:0, 9 z 15 hraných finálových sérií skončily nejvyšším možným počtem zápasů. Naopak čtvrtfinálové série i semifinálové série končí u superfinalistů pravidelně nejnižším možným počtem zápasů.

2021:

Mladá Boleslav x Black Angels 4:0

Mladá Boleslav x Chodov 4:0

Vítkovice x FBC Ostrava 4:0

Vítkovice x Sparta 4:0

2019:

Mladá Boleslav x Otrokovice 4:0

Mladá Boleslav x Chodov 4:0

Vítkovice x Tatran 4:1

Vítkovice x Sparta 4:0

2018:

Mladá Boleslav x Pardubice 4:0

Mladá Boleslav x Sparta 4:0

Vítkovice x Tatran 4:1

Vítkovice x Chodov 4:1

2017:

Mladá Boleslav x FBC Ostrava 4:0

Mladá Boleslav x Tatran 4:2

Chodov x Otrokovice 4:1

Chodov x Vítkovice 4:2

2016:

Chodov x Sparta 4:2

Chodov x Brno 4:0

Vítkovice x Tatran 4:3

Vítkovice x Mladá Boleslav 4:3

2015:

Mladá Boleslav x Sparta 4:0

Mladá Boleslav x Brno 4:0

Tatran x Ostrava 4:0

Tatran x Vítkovice 4:1

2014:

Tatran x Sparta 4:0

Tatran x Otrokovice 4:0

Vítkovice x Brno 4:3

Vítkovice x Mladá Boleslav 4:2

2013:

Chodov x Ostrava 4:0

Chodov x Tatran 4:2

Vítkovice x Brno 4:0

Vítkovice x Mladá Boleslav 4:2

2012:

Tatran x Havířov 4:0

Tatran x Ostrava 4:0

Vítkovice x Brno 4:0

Vítkovice x Chodov 4:2

Počet sérií od zavedení SF: 54

Počet sérií 4:0 - 27 (50%)

Počet sérií 4:1 - 9 (16,6%)

Počet sérií 4:2 - 14 (26%)

Počet sérií 4:3 - 4 (7,4%)

Přesně polovina sérií končí 4:0, u finalistů jsou delší série spíše vyjímka, tudíž rozhodně ubylo kvalitnějších zápasů.

Hráči potřebují hrát více důležitých zápasů, superfinále je o ně připravuje. Nesnižuje tím superfinále kvalitu soutěže?

ČESKÝ FLORBAL:“Počty důležitých utkání jsou řešeny v otázce výše. Pro další posun sportovní úrovně je důležité zejména to, jak kvalitní a intenzívní bude sportovní příprava v jednotlivých klubech. Zda budou kluby schopny vytvořit hráčům takové podmínky, aby se ve všech klubech trénovalo každý den, v budoucnu možná dvoufázově, což by znamenalo postupnou profesionalizaci hráčů. Pro zvyšování kvality soutěže je třeba, aby na této úrovni bylo co nejvíce klubů, ideálně všechny superligové. Celkově je nutné ovlivňovat pozici celého sportu, aby tyto podmínky byly vytvořeny v co nejvíce klubech. Posuny v některých elitních klubech jsou poslední roky obrovské. K hráčské profesionalizaci musí docházet postupně, tak aby to odpovídalo situaci ve florbalu, tomu, jaký je soutěž zájem mezi diváky, partnery, médii, klíčovými osobami – to jsou prvky, které kvalitu soutěže ovlivní nejvíce. “

MY: Jakým způsobem superfinále pomáhá profesionalizaci florbalových klubů, když sráží možnosti dvou nejlepších? Zájem diváků, partnerů klubu a možných partnerů je limitován odebráním možnosti jakkoli finále využít. Navíc v tabulce výše se potvrzuje, že finalisté spíše přicházejí o těžší a důležitější zápasy, protože ve většině případů, končí jejich série rozdílem 4:0.

Jak je superfinále konkrétně organizováno? Jak jsou řešeny odběry vstupenek?

ČESKÝ FLORBAL:“Původně se na organizaci celého superfinále podílely superligové kluby. Po prvních třech sezonách ale samy požádaly, aby kompletní organizaci řešil Český florbal. “

MY: A to zejména proto, že organizační štáb tvořený souborem zástupců jednotlivých klubů opravdu nefungoval a fungovat nemohl. ČF jako garant SFF požadoval účast na pražské organizaci i zástupce nepražských oddílů, což mluví samo za sebe.

Klub je omezen počtem akreditací, dochází tak často k tomu, že část hráčů, kteří ač v sezóně za klub nastupovali, nemůže na konci zápasu na hrací plochu.

ČF: “V současnosti je to tak, že:·Všechny superligové týmy získávají dílčí prostor na superfinále prezentovat svého hlavního partnera.”

MY: Ano, jeden mantinel pod kamerou, tedy v TV neviditelný

·ČF: “Superfinalisté získávají rozšířený reklamní prostor.”

MY: Ano, jednu podlahovou reklamu, 7 procent na LED panelech, reklamu na VIP rollupu a reklamu na jednu stranu programu k utkání

·ČF: “Superligové oddíly získávají více než 40 % z případného výtěžku superfinále: finanční stránka není hlavním cílem akce, přesto superligové oddíly obdržely celkem již více než dva miliony korun.”

MY: Něco kolem 20.800,- Kč ročně pro pouze mužské oddíly, ženy nedostanou nic.

ČF: “Superligové týmy odebírají menší část vstupenek, počet vstupenek byl v průběhu let snížen a pro příklad, když je nyní superfinále v Praze, ostravské týmy povinnost splní, pokud odeberou 30 vstupenek. Vstupenky si oddíly mohou vybrat před tím, než jsou uvolněny do prodeje. Oddíly si většinou vybírají vstupenky do spodního patra O2 arény, které byly většinou veřejností zcela vyprodány.”

MY:

a. Oddily do 100 km od mista pořadani SFF – 60.000,- Kč;

b. Oddily do 200 km od mista pořadani SFF – 40.000,- Kč;

c. Oddily do 300 km od mista pořadani SFF – 30.000,- Kč;

d. Oddily nad 300 km od mista pořadani SFF – 15.000,- Kč;

Čili pokud je superfinále v Praze, pak pražský oddíl, který se SFF neúčastní zaplatí 60.000 a

dostane 20.800,-

Jaké prostředky tedy superligové týmy získaly ze superfinále?

ČESKÝ FLORBAL: “Ačkoliv přímý finanční zisk není hlavním cílem akce, přesto superligové oddíly ze superfinále obdržely celkem více než dva milionu korun. V tom není započítáno prize money pro vítěze (které slouží i jako podpora na Pohár mistrů) a další příspěvek na účast (40.000 Kč), který dostávají všechny čtyři týmy. “

MY: Samozřejmě zde není otázka kolik superligové týmy zaplatili za superfinále? Pokud se budeme bavit pouze o základním odběru vstupenek, pak to bude něco kolem 350.000 Kč na jeden klub, pro 12 klubů tedy 4.200.000,- Kč. Účastníci navíc potřebují daleko větší množství vstupenek a krom nich i VIP vstupenky (1300,- – 1500,-/ks). Jen za vstupenky pak tedy účastník SFF vydá kolem 150.000,- Kč. Pokud by tomu tak bylo průměrně každý rok, účastníci tedy navíc nad rámec povinných plateb přispěli na superfinálovou akci dalšími dvěma miliony.

Ženy, které nedostávají z projektu nic, pak odebírají dle vzdálennosti za 10.000,- nebo 5.000,-

MY: Nikde také není zmínka o povinnostech klubů SFF prezentovat na svých reklamních prostorech

banner na každém utkání LSL a EŽ

banner na webu

dodaná stránka v programu utkání na každém utkání LSL a EŽ

rozdávání letáčku na všech akcích klubu

3 jingle na každém zápase LSL a EŽ

sdílení příspěvků o SFF na sociálních sítích

poskytnutí klubových symbolů pro merchendaising ČF bez jakéhokoliv podílu nebo náhrady

a nakonec opravdová perla:

oddil, předevšim učastnik SFF, je povinen plnit dalši aktivity, na nichž se shodne OŠ SFF

Pro klub by bylo daleko přínosnější, kdyby tento prostor mohl raději prodat a vydělat si tak aspoň na vstupenky pro příbuzné hráčů.

Nebylo by pořádání série pro kluby ekonomicky výhodnější?

ČESKÝ FLORBAL: “V případě, že by se klubům podařilo zajistit a připravit např. hokejové zimní stadiony (v ČR jsou dostupné pouze tři nehokejové haly s kapacitou alespoň 3 tisíce diváků) a přilákat na všechna utkání diváky, je rozhodně možné, že pro dané dva oddíly by finálová série mohla být opravdu finančně výhodnější. Ale viz výše zmíněné důvody, cílem je rozvíjení superligy a celého florbalu.”

MY: Jednoznačně by to bylo výhodnější. Jakým způsobem superfinále rozvíjí superligu? A kdo je vlastně ta superliga, nejsou to náhodou právě kluby, které ji hrají?

Náklad na SFF je bez vstupenek zhruba 175.000,- Kč na tým (doprava, ubytování, stravování, tréninky...)

Jak chcete zajistit, aby se eliminoval dopad chyb rozhodčích na výsledek?

ČESKÝ FLORBAL:“U superfinále se přirozeně zvyšuje tlak i na rozhodčí. Je to podobné jako při rozhodujícím sedmém utkání v sérii play-off, kdy již není možnost opravy, nebo např. v klíčových utkáních na mistrovství světa. Tlak zvyšuje i návštěvnost a zájem o superfinále. Po aktuálních zkušenostech proto budou řešeny prvky, které by mohly tento tlak snižovat, např. rozšíření počtu situací, ke kterým bude moci být použit videozáznam. Způsob aplikace pravidel a způsob využití právě například videorozhodčího je v kompetenci Mezinárodní florbalové federace (IFF). “

MY: Série přirozeně minimalizuje dopad chyb roztažitelností v čase, klub který chce hrát sedmý zápas série, musí před tím vyhrát tři jiné. Pokud se stane chyba, je mnohonásobně vyšší možnost její nápravy než v jednom jediném zápase. Nemluvě již o tom, že prodloužení 3 na 3 jsme také úspěšně zavedli bez souhlasu IFF. Sporných momentů, včetně hry v brankovišti bylo v minulých letech mnoho. Český florbal tak měl mnoho času na to, vyjednat s IFF podmínky využitelnosti videa. Neudělal to a výsledek jeho snažení jsme viděli letos.

Jak se hraje finále play-off v ostatních elitních zemích?

ČESKÝ FLORBAL:“Ve Švédsku se hraje superfinále od roku 2002 do dnes. Odehrává se většinou v hale Globen ve Stockholmu, několik superfinále proběhlo i na jihu Švédska. Ve Švédsku měli období, kdy týmy, které hrály superfinále pravidelně, navrhovaly návrat k sérii. Závěrem bylo, že pro dva oddíly by možná bylo výhodnější hrát sérii, ale pro další stovky švédských oddílů je přínosnější hrát superfinále. Ve Finsku bylo zavedeno superfinále v roce 2016 a to přes nesouhlas 11 z 12 elitních klubů. Současně byl projekt velmi ztrátový a nedokázal splnit očekávané cíle ani v návštěvnosti atd. Proto se jej Finové po třech letech rozhodli ukončit. Ve Švýcarsku se superfinále hraje od roku 2015 do dnes.”

MY: “Na rozdíl od Česka hrají ve Švédsku nesrovnatelně kvalitnější základní část a první fáze playoff, teoreticky si tak jednorázové finále mohou dovolit, my se okrádáme o nejkvalitnější zápasy zaručující mimochodem nejefektivnější rozvoj reprezentantů! Také ve Švédsku ale sílí tlaky hráčů ze sportovních i ekonomických důvodů na návrat k sérii. Tamější federace s velkými problémy zabránila odtržení SSL-klubů a vytvoření samostatné soutěže!”

Jak pravidelně se superfinále diskutuje a jaké je budoucnost v České republice?

ČESKÝ FLORBAL:“Superfinále je jako jeden z cílů Českého florbalu posuzováno každý rok i valnou hromadou a před necelým rokem bylo znovu potvrzeno bez připomínek. V uplynulé sezoně se navíc připravovala dlouhodobá koncepce vývoje celostátních soutěží na další čtyři roky. Všechny odborné komise, včetně Komise elitního florbalu a medializace, kde jsou zástupci superligových klubů, připomínkovaly různé nastavení všech soutěží. Mezi značným množstvím připomínek, které se diskutovaly více jak půl roku, nebyla jediná k systému play-off a tedy i superfinále.

I nadále bude superfinále průběžně vyhodnocováno z hlediska jeho přínosu. Bude řešeno, zda superfinále naplňuje nastavené cíle, jak se vyvíjí pozice celého sportu, kdy budou oddíly moci pořádat play-offové série včetně případné finálové série ve velkých halách a celkově způsobem, který bude mít přínos pro celý sport.”

MY: Pokud nebude na VV a Valné hromadě vysvětlena a přijata nevýhodnost Superfinále pro florbal jako takový, budou nezainteresovaná kluby (ty, bez šance účasti) vždy hlasovat pro zachování. Vůbec nic za sérii těch nejlepších nebo almužnu od ČF za hlas pro Superfinále? Pro nesportovně myslící manažery logické volba…