MLÁDEŽ – JUNIORKY: Cílem každé z nás je dostat se do kádru Rytířek, říká Nela Sikorová

01. února 2023, Michal Dannhofer

Nela Sikorová patří mezi opory týmů dorostenek a juniorek. Původně přitom chtěla hrát hokej, jenže na přímluvu rodičů dostal přednost florbal. Ve Vítkovicích tak trénuje pod vedením Jana Šebesty a hlásí, že cílem každé hráčky je dostat se do extraligového A-týmu.

Nele Sikorové nejprve srdce zahořelo pro hokej. „Jako malá jsem chtěla hrát hokej, ale to se rodičům moc nelíbilo, tak mě dali na florbal. A vzhledem k tomu, že taťka hrál hokej za Vítkovice, tak volba týmu byla jasná,“ usmívá se.

Nyní tak trénuje ve Vítkovicích pod vedením Jana Šebesty, dlouholeté opory superligového týmu.

„Nějakou zkušenou mám, ale přeci jen se jedná o dívčí kategorie, kde jsou některé věci nebo herní činnosti jednotlivce odlišné. Tudíž zkušenosti si určitě beru, ale k holkám musím přistupovat jinak, očekávání musí být o něco menší než u kluků. Je to o zkušenosti s tím, s holkama pracovat,“ popisuje zkušený florbalista.

Jeho svěřenkyně cílí na ženskou extraligu v dresu Rytířek. „Myslím si, že to je cílem každé z nás, takže určitě „ANO“, ale vše má svůj čas,“ plánuje Sikorová.

Sama působí ve dvou týmech, které mají rozdílné ambice. „Hraju za dorostenky a juniorky. Co se týče dorostenek, tak v nich máme ambici dostat se na Mistrovství České republiky a v juniorkách pak skončit na co nejlepší pozici pro play off a poté jít s pokorou do každého zápasu,“ říká.

Tréninkové jednotky jsou potom spojeny. „Trénujeme čtyřikrát týdně, vzhledem k tomu, že nás je málo, tak trénujeme společně. Zaměřujeme se na kondici a individuální dovednosti, také na herní situace,“ říká k náplni tréninků.

K těm má co říct také Jan Šebesta. „Tréninkový proces je velice specifický, protože hodně holek trénuje například s A-týmem žen, máme provázané kategorie a těch holek není tolik jako kluků, takže nemůžete úplně mluvit o kategoriích, ale obecně jde o zlepšování individuální herní činnosti jednotlivce. Herní praxe se také objevuje, ale oproti individuálním činnostem je v minoritě,“ prozradil.

Jaké jsou důležité aspekty obou týmů? „Myslím si, že je to týmovost a chuť vyhrát,“ zní z úst opory.

Proč byste neměli váhat s návštěvou zápasů? „Určitě by měli přijít, obecně uvidí dobrý zápas, kde bude padat hodně gólů,“ uzavírá směrem k divákům Nela Sikorová.