Kdo udělá více chyb, ten odejde se stříbrem, říká před Superfinále Jan Šebesta

13. dubna 2023, Michal Dannhofer

Vítkovičtí Rytíři se vrací do Superfinále a do O2 Arény. V jejich čele bude také jeden z nejzkušenějších florbalistů v celé Livesport Superlize, univerzál Jan Šebesta, který tvoří stabilní dvojici s Jakubem Hubálkem. V obsáhlém rozhovoru před Superfinále se můžete ponořit do nitra jeho myšlenek.

Zkušený harcovník se do O2 Arény těší. „Určitě se těšíme, můžu mluvit za všechny kluky, že se po takto dlouhé době, poté, co byl COVID a Superfinále v Ostravě se do O2 Arény a jejich útrob těšíme a bude to fajn,“ plánuje Jan Šebesta.

Semifinále play off proti Klokanům jeho tým prý připravilo na superfinálový souboj. „Série s Bohemians nás určitě připravila, především co se týče morálního nastavení. V mnoha utkáních jsme ani nevedli a otáčeli je, například to čtvrté utkání, které nás hodně stmelil. Série nás připravila jak do útoku, tak obrany, protože Bohemians mají ofenzivní systém propracovaný. Samozřejmě, že jsme také dostávali branky, ale to je florbal, kdyby branky nepadaly, tak by to bylo špatně a lidi to asi nebavilo,“ hodnotí.

Síly na „poslední florbalový tanec v sezóně jeho tým ještě má. „Naše série byla co do florbalu florbalovější, ale teď nás čeká poslední utkání, musíme ze sebe vydat úplně všechno a vydat poslední zbytky sil, které ještě máme. Ale věřím, že je máme, takže jsme připraveni,“ usmívá se.

Účast v Superfinále je každoročním cílem týmu. „Před sezónou to byl náš cíl, dostat se do Superfinále a jestli tomu předcházela série s Bohemians nebo třeba s Chodovem je vlastně úplně jedno. Superfinále je náš každoroční cíl, na který se připravujeme kontinuálně celý ročník, vždy v něm chceme být. Letní přípravu a obecně jakoukoliv přípravu směřujeme k vrcholu jménem Superfinále,“ prozradil.

Našel si čas také na sledování série Mladá Boleslav – Tatran. „Sérii jsem viděl tak, jak jsem ji očekával. Myslel jsem si, že to bitva obran a nebude padat moc branek, až na jeden zápas, kde padlo snad dvanáct branek. Ale toto je aktuální stav hry Tatranu a Boleslavi, tudíž bych to nějak neřešil. My akorát víme, co Tatran hrál a jak vypadal a teď se připravíme. Něco si z toho můžeme vzít, ale každý zápas je jiný a Superfinále je tím tuplem jiné, naprosto jiné,“ říká.

V sezóně odehrály oba týmy dva rozdílné vzájemné zápasy. „První utkání hrané doma bylo oslavou vítkovického florbalu. Nechci se vymlouvat, jestli to nějak ovlivnilo zápas, ale faktem je, že jsme neodehráli dobré utkání, ale naopak špatné utkání. Prohrávat po první třetině 0:4 není optimální scénář a druhý zápas jsme odehráli velmi dobře a kvalitně ze zabezpečené obrany, také v útoku jsme měli situace. Podíváme se na něj a rozebereme si jej, ale je to jeden zápas a rozhodne mnoho detailů: atmosféra, pohoda, nastavení, a tak dále,“ rozebírá detailní aspekty.

Těch je skutečně hodně. „Rozhodne aktuální psychické rozpoložení, jak se týmy v týdnu připraví, rozhodne také apsekt toho, jak týmy vypadají, jestli se bude hrát třeba na dvě, tři formace, jak tyto formace budou sestavené. Rozhodnout může i nějaká standardka nebo přesilovka. A také to, kdo dá více gólů,“ hodnotí.

Na závěr má jeden bojovný příměr. „Je to jako finále mistrovství světa: kdo udělá více chyb, ten odejde s prázdnou, chcete-li, tak se stříbrem,“ uzavírá Jan Šebesta.

SUPERFINÁLE FLORBALU 2023: Tatran Střešovice - 1. SC TEMPISH Vítkovice
Neděle, 17:00, O2 Aréna Praha
Utkání bude vysílat program ČT Sport