Historky ze Superfinále. Jakých bylo dosavadních sedm ženských účastí?

13. dubna 2023, Redakce

Už poosmé se Rytířky představí v partii, která je pro sezónu fatální a určuje její úspěch či neúspěch. Už poosmé se před nimi otevře opona Superfinále florbalu, které letos získalo titulárního partnera ve společnosti BigBoard.

Co přineslo dosavadních sedm účastí?

SUPERFINÁLE 2013: Poprvé v O2 Aréně, rozhodlo špatné střídání a Billá

Superfinále 2013 znamenalo pro ženy Vítkovic premiéru. V play off prošly přes Chodov do Superfinále až v sedmém rozhodujcím utkání, které se fanouškům na Dubině muselo zapsat do paměti tím, že si Rytířky vysloužily aplaus ochozů vestoje uř v polovině třetí třetiny.

Při své premiéře v O2 Aréně pak rychle prohrávaly 0:2, ovšem dokázaly srovnat. O všem tak rozhodla Denisa Billá, která v závěru třetí třetiny rozhodla ve prospěch tehdejšího Herbadentu. Historicky první střelkyní branky v Superfinále za ženy Vítkovice se v čase 50:18 stala Zuzana Halfarová.

SUPERFINÁLE 2014: Historické čisté konto Lenky Kubíčkové a první novodobý titul
V semifinále následovala o rok později další památná bitva s Chodovem, v Superfinále pak přišel dominantní výkon Rytířek, které porazily Herabdent 5:0 a ukončily jeho panování. Hrdinkou zápasu byla jistě Lenka Kubíčková, která se stala historicky prvním a dosud jediným brankářem napříč oběma kategoriemi, který dokázal udržet v českém Superfinále čisté konto. LeGo k tomu potřebovala 14 zákroků.

Druhým památným momentem je jistě také pumelice od mantinelu z hole Michaely Šponiarové, která otevřela skóre. Trenérská trojice es, složená z Tomáše Martiníka, Dušana Dudeška a Jiřího Veleckého tak začala nový příběh hegemonie nad českým ženským florbalem.

SUPERFINÁLE 2016: Paldies, Lauma! Aneb poprvé a naposledy výhra po nájezdech
Dlouholetá rivalita mezi Rytířkami a Lvicemi z Chodova se poprvé rozsekla až v Superfinále. A nutno říci, že v Superfinále 2015 se začal psát příběh nesmiřitelné superfinálové rivality, která ovšem zatím na konci každého svého dějství přinesla chodovský smutek a rytířské zlato. Nutno říci, že se tak stalo po roční absenci Rytířek v Superfinále

V roce 2015 se o to zasloužila především lotyšská gólmanka se švédským pasem Lauma Visnevska, která nahradila na pozici jedničky Lenku Kubíčkovou. Ta si splnila sen v Moře, Lauma pak výborným výkonem na nájezdy eliminovala šance Chodova. Za zmínku stojí také další dva momenty: nasazení Petry Mandátové na první nájezd, a také granát pod břevno z hole Adély Pantělejevové, která běžela celý nájezd s napřaženou holí.

SUPERFINÁLE 2017: Těžký direkt od Tigers
Podruhé a zatím naposledy prohrály Rytířky Superfinále v roce 2016. Není se na co vymlouvat, to utkání v Praze Vítkovicím vůbec nevyšlo, naopak soupeř zvolenou taktikou dominoval a utkání zaslouženě vyhrál.

Za zmínku stojí snad jen Dušan Dudešek, který pořádně zamotal hlavy České televizi, když sudímu Martinu Reicheltovi způsobem, jakým to umí jen a pouze on sdělil, že nesouhlasí s vyloučením Michaely Šponiarové. Dlužno říci, že pravdu měl také Zdeněk Skružný, který jako spolukomentátor Martina Kozáka pobaveně sdělil, že ukázal ještě málo z toho, co umí. A že toho umí dost, o tom mluví také jeho pět dosavadních titulů.

SUPERFINÁLE 2018: Koníčková nechala explodovat OSTRAVAR Arénu
Superfinále 2017 se poprvé nekonalo v Praze, ale v domácím prostředí OSTRAVAR Arény. A nejen Dušan Dudešek, ale celý tým zde složil povedený reparát. První ostravské Superfinále totiž získal výhrou 3:2 v prodloužení, kterou zařídila Hana Koníčková.

Dlouholetá česká reprezentantka, která před měsícem ukončila kariéru, tak uzavřela jednoleté angažmá na Dubině a přidala k finskému také český titul poté, co rozhodla v nastaveném čase.

SUPERFINÁLE 2019: Velká otočka a poslední střela Zuzany Šponiarové
Podruhé a zatím naposledy se Superfinále konalo v OSTRAVAR Aréně o rok později. Vítkovice v něm předvedly jeden ze svých, dnes již pověstných obratů a za stavu 6:6 se muselo prodlužovat.

Utkání se vepsalo do historie především provedením poslední branky: jako žolík totiž naskočila do utkání předtím dlouhodobě zraněná Zuzana Šponiarová, která ale v prodloužení tak dlouho a tak mocně žádala o finální přihrávku, až se dočkala a nechytatelně zavěsila. Nevěřícný výraz dnešní komentátorky domácích utkání Chodova Markéty Svačinové hovořil za vše a dost možná si nezadal s emocemi fanoušků Vítkovic.

Tým pod vedením kapitánky Alžbety Ďuríkové tak zakončil fanstatickou sezónu, kterou už v lednu vyšperkoval dalšími historickými stříbrnými medailemi z Champions Cupu, který se konal ve švédském Gävle.Tým tak navázal na úspěch z roku 2014, kdy se totéž povedlo vůbec při první účasti. Vítkovice jsou tak dosud jediným ženským týmem, kterému se v obou formátech podařilo dostat do finále.

SUPERFINÁLE 2021: Zatím poslední titul vystřílela hattrickem Husková
Po roční covidové přestávce se s pandemií musela smířit také další sezóna, a tak se Superfinále hrálo asi kilometr od O2 Arény na Podvinném Mlýně.

Rytířky předvedly další skvělý obrat, vybojovaly si prodloužení, které rozhodla Barbora Husková. Ta tak v zatím posledním Superfinále s účastí Rytířek zapsala hattrick.

JAKÝ PŘÍBĚH NAPÍŠE SUPERFINÁLE 2023?