Historky ze Superfinále. Jakých bylo dosavadních sedm mužských účastí?

14. dubna 2023, Klub

Své místo mezi mantinely Superfinále mají také muži Vítkovic – Rytíři. Shodně se rovněž představili v sedmi kláních o všechno, a to dokonce ještě o rok dříve než ženy, protože se účastnili hned premiérového ročníku Superfinále. Stejně jako v neděli, také tehdy jim soupeřem byl Tatran.

SUPERFINÁLE 2012:
Hned se jde do prodloužení, signifikantní je Heczkův faul na dvě minuty Velká premiéra projektu Superfinále, na značkách připravená dvojice sudích Janoušek – Černý a show mohla začít. V O2 Aréně se hrál výborný zápas, který vlastně rozhodlo vyloučení Filipa Heczka. Byť se statný obránce okamžitě omlouval a jeho zdvižená ruka je jedním z ikonických momentrů Superfinále, trestu neušel. Přesilovou hru využil Milan Fridrich a bylo rozhodnuto.

SUPERFINÁLE 2013:
Dva Veltšmídovy zásahy, přihlíží hrající kouč Radim Cepek Stejně jako Rytířkám, také Rytířům to na druhý pokus vyšlo. Lukáš Veltšmíd, dnešní zadák Malans, zavelel k zisku trofeje dvěma zásahy, Chodovu tehdy nepomohl ani hrající trenér Radim Cepek, který tak na své velké trenérské chvíle musel počkat směrem k reprezentaci mužů.

SUPERFINÁLE 2014: Vítkovický double! Tatran poražen po brankách Hájka a Hrubého
Superfinále 2014 ukázalo trend, kterým se zápas o všechno také může ubírat. Na první branku se čekalo až téměř do začátku poslední desetiminutovky, nakonec se dvakrát prosadil Hájek a vítězství pojistil také Hrubý, který se stal specialistou na Superfinále.

SUPERFINÁLE 2016: Chodov si došel pro svůj titul
Superfinále 2016 přineslo druhou porážku Vítkovic v souboji o všechno. Svého zlatého zápisu se dočkal Chodov, který tehdy stál na dvojici Patrik Dóža – Tom Ondrušek. Svěřenci trenéra Davida Podhráského tak získali první titul, který o rok později obhájili. .

SUPERFINÁLE 2018: Domácí premiéra končí brankou Tomašíka, žel do sítě Vítkovic
Po dlouhých letech se Rytíři, v čele s Tomášem sladkým, dočkali domácího Superfifnále, to pro ně ovšem nemělo šťastný konec. V posledních sekundách základní hrací doby sice předvedli úchvatnou stíhací jízdu, kterou posléze napodobily třeba Rytířky na Podvinném mlýně, ovšem nakonec v šatně zavládl smutek, a to přesto, že posledním střelcem zápasu byl Milan Tomašík. Žel ovšem v dresu Mladé Boleslavi. Hráčského titulu se tak dočkala její ikona, Petr Novotný.

SUPERFINÁLE 2019:
Druhý double znamená splnění snu Tomáše Sladkého Podruhé už to Rytířům v domácím Superfinále vyšlo. Ve druhé třetině strážili dvoubrankové vedení a Martin Tokoš už dokázal pouze snížit na konečných 4:3 pro Vítkovice. Splnil se tak sen celé generace hráčů o domácím titulu, kapitán Tomáš Sladký tak mohl naplnit svůj slib, že se do Vítkovic vrátí tehdy, když se bude hrát Superfinále v Ostravě, aby zde získal titul.

Podruhé v historii Superfinále se pak Vítkovicím povedlo získat double.

SUPERFINÁLE 2021: Z Podvinného mlýna s pocitem křivdy
Zatím poslední účast Rytířů v Superfinále nedopadla vůbec dobře. Na Podvinném mlýně se dlouho hrálo vyrovnané utkání, pak do něj ovšem bohužel fatálně zasáhl osud: nejprve se prosadil Curney z pozice v malém brankovišti, Bína využil předchozího faulu a Tomašík zasáhl míček před brankou rukou. Bohužel všechny tři góly byly uznány.

Rezultovaly z toho tři rozhodující zásahy Mladé Boleslavi, která tak za pocitů velkého zmaru slavila mistrovský titul.

Nyní jsou ale Rytíři zpět v O2 Aréně a přes křivdu se již dokázali přenést, nic jiného než tvrdá a poctivá práce jim v konečném důsledku nezbylo. V roce 2023 jsou připraveni vrátit se na trůn pro vítěze Livesport Superligy.