Czech Open: Junioři došli až do finále, vezou stříbro!!!

19. srpna 2007, CD

Ryze české, dokonce ryze ostravské obsazení mělo letošní top juniorské utkání na pražském turnaji Czech Open. Proti sobě stanuli dva rivalové Vítkovice a Pepino!

      Vítkovičtí junioři to neměli v základní skupině vůbec jednoduché a o postup do osmifinále se museli pořádně strachovat. Sice ze čtyř zápasů ani jeden neprohráli, ale na úvodní hubenou výhru 1:0 nad Královskými Vinohrady připojili už jen tři remízy a tak se museli modlit za remízu švédského Sundet´s s Mladou Boleslaví a v posledním zápase pořádně fandit Vinohradům, aby porazili Nymburk. Ale stalo se a Vítkovice postupovaly z druhého místa do osmifinále proti finskému týmu Tikkurilan Tiikerit.

      V něm Vítkovičtí nechytli začátek a soupež záhy vedl 2:0, ale perfektním výkonem nakonec hráči s rytířem Vítkem na prsou utkání otočili a výsledek nakonec pečetil dokonalým lobem do prázdné branky při finské power-play Jan Komínek.

      Čtvrtfinále připravilo pro české mladíky opravdu těžký oříšek- výběr finské reprezentace hrající pod hlavičkou Team Mroz. Vítkovice tentokrát zachytily začátek utkání a důležitý fakt posunuli dále také brankami. Když nevídaným volejem "od modré" zvyšoval Patrik Suchánek již na 3:0 pro Vítkovice, schylovalo se k překvapivému finskému debaklu. Ale silný protějšek dokázal své zkušenosti prodat a snížil na rozdíl jediné branky. Uklidňující gól ale naštěstí o několik minut později vsítil agilně hrající Víť Hrubý a Vítkovice šly do semifinále!

      Postup stál hodně sil, ale i přesto se hodinu po skončení čtvrtfinále trousila na úvodní bully souboje s Tatranem zahajovací pětice.
      Preciznímu utkání, které již bylo značně poznamenáno úbytkem sil, dominovali brankáři. Skvěle zachytal Marcel Suchánek, ale i jeho kolega ze Střešovic. Toho ale dokázal prostřelit opět Hrubý a Vítkovicím se tak běhalo přeci jen o něco víc lehce, než soupeři. Z tlaku Tatranu, který se za podpory domácího publika snažil vehementně vyrovnat, se několik minut před koncem vymanil Martin Tokoš a svůj únik proměnil ve svoji již osmou branku v turnaji. Suchánek uhájil čisté konto a junioři Vítkovi si tak opět po pěti letech zahráli finále Czech Openu.

      V roce 2002 Vítkovice podlehly celku SSK Future 1:2. Tehdy se ještě finále juniorů, ostatně jako i všechna ostatní finále, odehrála na sportovní hale pražské Sparty, teď  finále Czech Openu hostí T-Mobile Aréna. A soupeřem stanul Vítkovicím nesmiřitelný rival, ostravské Pepino! Oba soupeři ze stejného státu, ze stejného kraje, ba ze stejného města. Moderátor finálového dne zajásal nad českým úspěchem, vyslechla se česká státní hymna a finále začalo.
      Vítkovice se dostávaly k ohrožení Ogrockého branky přece jen méně častěji, než hráči Pepina zatápěli vítkovické obraně. Ve 12.minutě se nechal za hru na zemi vyloučit uzdravený kapitán Kohút a Polášek toho dokázal využít. 0:1. Autor gólu se ale neradoval dlouho. Zakrátko totiž zůstal s bolestivou grimasou ležet na půli hřiště. Výsledkem jsou pravděpodobně spřetrhané kolenní vazy. Reprezentační útočník tak téměř s jistotou přijde o listopadové juniroské mistrovství světa.
      Ve druhé půli Vítkovice vysunuli forčeking a výsledkem byla skutečně hojnost slibných šancí, ale nejlepší ani střelec turnaji Martin Tokoš nevyrovnal. V obrovské šanci se ocitl sváteční střelec Lukáš Rychlý, ale ani on svoji šanci neproměnil. A tak přišel trest. Z půli hřiště natáhl Robenek a nachytal střídajícího Víta Schulmeistera takříkajíc "na švestkách". Následoval opět tlak a další brankové možnosti Vítkovic, ale na konečných 3:0 pro Pepino upravil dvacet vteřin před koncem utkání Daniš.

      Stříbrné medaile z Czech Openu jsou ale pro Vítkovice velkým úspěchem. Všem hráčům patří za předvedený výkon velký dík!

Sestava stříbrného týmu 1.SC SSK Vítkovice

26  SCHULMEISTER Vít
81  SUCHÁNEK Marcel

 3   KOHÚT Tomáš (C)
 4   VLČEK Vojtěch
 6   KOMÍNEK Jan
 8   IVAN Radim
 9   ZINDULKA Jan
11  RYCHLÝ Lukáš
12  SUCHÁNEK Patrik
13  HRBÁČEK Dan
15  HRUBÝ Vít
16  ŽÁK Zdeněk
17  DEUS Michal
19  JANKULÁR Martin
20  TOKOŠ Martin
21  HUBÁLEK Jakub


Foto: Dr. Martin Neužil