Vítězem 1. ročníků ligy veteránů se stalo družstvo P.CA Milada

21. června 2005, ČFbU

Pražská hala Kotlářka byla v neděli místem vyvrcholení bojů v premiérovém ročníku 1. ligy seniorů. Po náročném celodenním programu se nakonec podle očekávání ve večerním finále utkali dva největší favorité soutěže - "chodovská" P.CA Milada a "střešovický" Hvězdný prach.

Pražská hala Kotlářka byla v neděli místem vyvrcholení bojů v premiérovém ročníku 1. ligy seniorů. Po náročném celodenním programu se nakonec podle očekávání ve večerním finále utkali dva největší favorité soutěže - "chodovská" P.CA Milada a "střešovický" Hvězdný prach. Čtvrtfinále
Ze dvou základních turnajů, které se odehrály v dubnu na pražské Kotlářce a v květnu v Pelhřimově, postoupilo do závěrečného finálového dne osm nejlepších týmů. Černý Petr nakonec zůstal veteránům z týmu Lhokamo Praha, který skončil na 9. místě. A hned úvodní ze čtyř čtvrtfinálových zápasů i v této kategorii potvrdil, že play - off je úplně jinou soutěží než základní část. Její vítěz, Hvězdný prach, byl v souboji s osmým týmem po základní části FBC Konica Benešov velkým favoritem, ještě deset minut před koncem však na světelné tabuli překvapivě svítil nerozhodný stav 1:1. V závěru se však favorit přece jen prosadil a po výhře 3:1 se Hvězdný prach stal prvním semifinalistou. Druhý z favoritů, P.CA Milada narazil ve čtvrtfinále na tým Torza Sorryvival, který o relativně přijatelnějšího čtvrtfinálového soupeře nakonec přišel díky o jeden gól horšímu poměru skóre v minitabulce předchozího turnaje v Pelhřimově. Proti favorizovanému soupeři se Torza Sorryvival držela jen první třetinu, kterou prohrála 1:2, po přestávce už se ale jednoznačně projevila větší zkušenost i početnější lavička týmu P.CA Milada, který si nakonec semifinále zajistil jasnou výhrou 8:1. Podobně vysokým rozdílem skóre skončilo i třetí seniorské čtvrtfinále, ve kterém se v derby dvou týmů z Vysočiny setkali hráči Sokol Erupting Dragons Havlíčkův Brod a Spartak Pelhřimov. Do bojů o medaile nakonec po výsledku 8:3 pronikl Havlíčkův Brod. Dopolední čtvrtfinálový blok pak vyvrcholil doslova horrorovým soubojem Old Boys SSK Future a 1. SC SSK Vítkovice. Pražané už vedli 4:0 a 5:1, Vítkovice však skvělým finišem dokázaly vyrovnat na 5:5! Florbalisté Future šli v závěru ještě jednou do vedení 6:5, které však rovněž neudrželi a Vítkovice nejen, že vyrovnaly, ale velký obrat dovršily vítězstvím v samostatných nájezdech.Zápasy o umístění
Poražené celky ze čtvrtfinále se na Kotlářce ještě utkaly o celkové umístění ve skupině o 5. - 8. místo. Spartak Pelhřimov nejprve zdolal tým FBC Konica Benešov 6:4, ještě dramatičtější byl souboj pražských týmů Torza Sorryvival a Old Boys SSK Future. Torza pětkrát v utkáni vedla, Future ale dokázalo pětkrát vyrovnat a když jeden z průkopníků chodícího florbalu v Čechách Jan "Body" Schneider neproměnil v dresu Torzy trestné střílení, rozhodovalo se znovu až na penalty. Ani tentokráte v nich Old Boys z Future neuspěli a po prohře 5:6 je tak čekal jen boj o 7. místo. Ani v něm však Pražané nedokázali prolomit svůj výsledkově černý den a po prohře 1:5 s Benešovem skončili až na 8. místě. Souboj o konečné páté místo byl pak na závěr bojů o umístění utkáním dvou rozdílných poločasů. V tom prvním dominovali hráči Torza Sorryvival, kterým však po přestávce postupně ubývali hráči i síly a bojovný Spartak Pelhřimov postupně stáhl náskok soupeřů až na 5:4. Od vyrovnání tak Torzu zachránil až závěrečný klakson, který pro tým Sorryvival znamenal cenné 5. místo.
Medailové boje
Oproti zápasům o umístění měly semifinálové boje mnohem jednoznačnější průběh a oba favorité jasně potvrdili svou herní převahu. Hvězdný prach přehrál Sokol Erupting Dragons Havlíčkův Brod jednoznačně 6:0 a pořádající P.CA Milada rozstřílela 1. SC SSK Vítkovice 11:3. Poražené týmy se tak poté utkaly o konečné 3. místo a z bronzové příčky v premiérovém ročníku 1. ligy seniorů se nakonec po výhře 7:2 radovali florbaloví veterání z Vítkovic. Vydařený premiérový ročník veteránské ligy pak na Kotlářce vyvrcholil očekávaným finálovým soubojem Hvězdný prach - P.CA Milada. Mezi oběma finalisty panovala v celém průběhu soutěže velká rivalita, pramenící především z faktu, že proti sobě bojovali někdejší či ještě současní spoluhráči nebo spolupracovnící - například chodovské opory Harapát a Beneš v dresu P.CA Milady a proti nim současný chodovský trenér Slavík, klubový prezident Bauer nebo někdejší kapitán Jonáš v barvách Hvězdného prachu. Oba týmy se navíc potkaly i na obou turnajích základní části - v Praze triumfovala P.CA Milada 4:2, v Pelhřimově se naopak z výhry 4:1 radoval Hvězdný prach. A Hvězdný prach vstoupil lépe i do finálové bitvy - hned v 1. minutě se prosadila letitá opora střešovického Tatranu Martin Očkay. Za Miladu vyrovnával ve 12. minutě bývalý hráč Mentosu Marek Kučera, ale gólem do šatny vrátil ve 20. minutě ve vlastním oslabení Hvězdnému prachu vedení znovu Očkay. A P.CA Milada inkasovala při vlastní přesilovce ještě jednou - ve 28. minutě zvýšil opět v oslabení na 3:1 chodovský prezident Michal Bauer a navíc měl Hvězdný prach zanedlouho šanci své vedení navýšit, ovšem Martin Zabavski z trestného střílení gólmana Milady Lukáše Malého překonat nedokázal. Neproměněná penalta byla zřejmě zlomovým bodem finále, Milada převzala iniciativu a díky dvěma gólům známého havlíčkobrodského kanonýra Radka Suchého ve 29. a 32. minutě vyrovnala na 3:3. Obrat ve skóre pak dokonal tři minuty před koncem bývalý útočník Chodova a Střešovic a dnes trenér mužského Tatranu Petr Harapát, který gólem na 4:3 přiblížil Miladu premiérovému seniorskému titulu. Finále však mělo ještě velmi napínavý závěr - v předposlední minutě dostal za nesportovní chování Radek Suchý ČK a Hvězdný prach měl při následné power - play dvojnásobnou početní výhodu. V posledních vteřinách měl pak na hokejce vyrovnání prezident Střešovic Martin Vaculík, ale Malý gólman Milady zázračně zachránil a po výhře 4:3 v dramatickém finále se tak z premiérového českého veteránského titulu raduje P.CA Milada, v jejímž dresu hrál mimo jiné i extraligový hokejista pražské Slavie Milan Antoš.