Na premiérovém ročníku 1. ligy seniorů skončily Vítkovice třetí

21. června 2005, Mirek Kníchal

V neděli 19.6.2005 se v Praze na Kotlářce uskutečnil závěrečný turnaj premiérového ročníku ligy seniorů. Turnaj probíhal jako play off, každé z osmi družstev odehrálo tři utkání až do konečného umístění.

V neděli 19.6.2005 se v Praze na Kotlářce uskutečnil závěrečný turnaj premiérového ročníku ligy seniorů. Turnaj probíhal jako play off, každé z osmi družstev odehrálo tři utkání až do konečného umístění.
     Vítkovice na předchozím turnaji vybojovaly druhé místo ve skupině, ovšem v té slabší, takže formálně to znamenalo postup ze šestého místa. S výjimkou favoritů seniorské ligy P.CA Milada a Hvězdného prachu bylo zbývajících šest týmů poměrně vyrovnaných a ve vzájemných zápasech mohl vyhrát kdokoliv.
     Vítkovice vstupovaly do čtvrtfinálového utkání s Old Boys SSK Future s vědomím, že výsledek právě tohoto utkání bude znamenat úspěch (boj o medaile) či neúspěch (hra o 5. až 8.místo) v celé soutěži. Do utkání vstoupily zodpovědně se zabezpečenou obranou a rychlým přechodem do útoku. Jenže před brankou soupeře se útočná síla Vítkovic vytrácela a po čtvrtině utkání byl stav stále 0:0. V 11. minutě první půle však v rozmezí 18 sekund přišly dvě chyby v obraně a SSK Future se ujali vedení 0:2. Slepené góly rozhodily vítkovickou hru natolik, že soupeř  v 15. a 17. přidal další dva góly a protože útok Vítkovic byl stále neproduktivní, tak před druhou polovinou na ukazateli skóre svítilo hrozivých 0:4 a vidina boje o medaile byla hodně vzdálená.
     V zázračný obrat v tomto utkání nevěřil určitě nikdo s výjimkou 15 vítkovických hráčů. Jenomže do druhé půle Vítkovice vstoupily o poznání lépe než do té první a už po 22 sekundách snížil Tomáš Mitura na 1:4. Na chvíli se zdálo, že soupeř trochu znejistěl, ale to bylo opravdu jen zdání. Ve 26.minutě to bylo opět o 4 góly ve prospěch Future a pro Vítkovice to vypadalo beznadějně. A protože hra vítkovických po pátém gólu v jejich síti byla poměrně  chaotická, tak nezbývalo nic jiného než vzít oddechový čas. Sestava byla zredukována na 2 pětky a i když bylo třeba útočit, tak právě hra vycházející z precizní obrany znamenala zásadní změnu v utkání. Začalo to vyloučením hráče SSK Future v 10.minutě. Přesilovku už po 17 sekundách zužitkoval Mirek Riedel. Vynikajícím způsobem zahraná přesilová hra dala vítkovickým hráčům křídla a najednou to byli oni, kdo udávali na seniory poměrně vysoké tempo hry. To obrovsky pomohlo “juniorovi” Janu Vavrečkovi, který v rozmezí necelých tří minut zaznamenal čistý hattrick a v čase 35:09 to najednou bylo 5:5. Jenže po 74 sekundách přišla v té době zcela ojedinělá chyba vítkovcké obrany a Future opět vedlo. Vítkovice však byly natolik rozjeté, že je obdržený gól nezlomil a v čase 38:13 na konečných 6:6 srovnal Tomáš Mitura.
     Po remíze přišly tedy na řadu samostatné nájezdy – po třech pro každé družstvo. Jako první šel vítkovický Mirek Riedel, bohužel promeškal ideální čas pro střelu i blafák a pražský gólman jeho střelu chytil. Za Future šel na nájezd zkušený Erikson, evidentně chtěl našeho gólmana vytáhnout z branky a zakončit blafákem, jenže Tomáš Bartík se vyprovokovat nenechal a ve chvíli, kdy se Erikson rozhodl pro střelu, už bylo pozdě a těsně minul branku. Druhé nájezdy pro změnu obě družstva proměnily blafákem, za Vítkovice skóroval Tomáš Mitura. Třetí sérii zahajoval Jan Hanys Vavrečka a širokým blafákem s přehledem zavěsil. Další nájezd tedy mohl rozhodnout o postupu Vítkovic. Hráč Future se rozvážně přibližoval k brance, gólman Bartík se opět nenechal vyprovokovat k výletu z branky ven, neumožnil provedení blafáku a střela přišla pozdě – pouze do hrudi gólmana. V tu chvíli se všichni hráči Vítkovic s obrovským řevem vrhli na svého gólmana a vítězným tancem oslavovali postup do semifinále.
     Turnajový pavouk určil Vítkovicím v semifinále mužstvo P.CA Milada – pozdějšího vítěze ligy seniorů. Zápas sice měl jasného favorita, nicméně Vítkovice se chtěly pokusit o překvapení.
     Jenže Milada ukázala hned na začátku, kdo je na hřišti pánem. Poprvé udeřila v 18 sekundě a po dvou minutách to už bylo z pohledu Vítkovic 0:2. Minutu nato sice Hanys Vavrečka po krásné akci vstřelil kontaktní gól, ale pak už do konce první půle střílela pouze Milada až na 1:5. Vítkovice i v tomto zápase měly v polovině zápasu čtyřbrankové manko a někteří možná doufali, že by se i podruhé mohl konat zázračný obrat. Ale Milada, která měla v sestavě taková jména jako Beneš, Harapát, Suchý, Faber nebo hokejista Milan Antoš, byla soupeřem naprosto jiné kategorie než Future.
     Ve druhé polovině zvýšil Suchý na 6:1 už ve 4.sekundě! Potom začala krátká přetahovaná, když nejprve ve 28. sekundě Tomáš Mitura snížil na 6:2. Ve 24. minutě se Beneš doslova „prosmýkl“ celým hřištěm a nekompromisně zavěsil. O minutu později Milada nabídla Vítkovicím jedinou přesilovou hru celého utkání, Tomáš Mitura nabídkou nepohrdnul a k využití mu stačily čtyři sekundy. Tento gól uzavřel střelecký účet Vítkovic. Hráči Milady pak několikrát využili svou rychlost a indivuální techniku až 2 minuty před koncem upravili na konečných 11:3. Vítkovice se ke konci zápasu už zbytečně nehnaly za góly, které by znamenaly jen zkorigování výsledku a šetřily síly na souboj o 3.místo.
     V utkání o 3.místo na Vítkovice čekal tým z Havlíčkova Brodu, který v semifinále podlehl 0:6 Hvězdnému Prachu. Měl to být zápas vyrovnaných týmů s otevřeným koncem, jenže hned od začátku bylo patrné, že Vítkovice touží po medaili mnohem více. V rozehrávce byly rychlejší, přesnější a když už se musely bránit, tak s velkým přehledem. Bylo jen otázkou času, kdy začnou padat góly do sítě mužstva z Vysočiny. Skóre otevřel až 10.minutě Mirek Riedel a necelou minutu poté zvýšil na 2:0 „benjamínek“ Vítkovice – Hanys Vavrečka. Vedení v zápase vítkovické hráče uklidnilo a ti dál pokračovali ve hře „na jistotu“. Když na začátku 15.minuty zvýšil náskok Vítkovic Luboš Šebesta, tak se zdálo, že nebude třeba druhý poločas ani dohrávat. Hráči Brodu působili poměrně odevzdaným dojmem, jenže 5 sekund před koncem snížili na 3:1. Vítkovičtí chtěli před koncem první půle udržet příznívý stav a v klidu dohrát, jenže neudrželi míč a Brodu svitla naděje. Přestávka přišla pro Vítkovice v pravý čas, hráči se opět dali dohromady a do závěrečné části celé ligy seniorů šli s tím, že soupeři už nesmí dovolit skórovat. Vítkovice soustředěným výkonem dosáhli na konci 22.minuty čtvrtého gólu, který vstřelil opět Jan Vavrečka. A když o 26 sekund později jeden z havlíčkobrodských obránců tečoval střelu Tomáše Grygara do vlastní sítě, bylo prakticky rozhodnuto. Hráčům Brodu postupně docházely síly, což se projevovalo stále se zvyšujícím počtem faulů. Ve 31.minutě rozhodčí postupně potrestali dva hráče Brodu dvouminutovým trestem, což umožnilo Janu Vavrečkovi ve dvojnásobné přesilovce dokonat svůj druhý hattrick. Ve 37. Minutě byl vyloučen další hráč z Vysočiny a také tuto přesilovku Vítkovice s přehledem využily, tentokrát Martinem Reichelem. Už to vypadalo, že zápas je de facto dohrán, jenže Vítkovice trochu polevily v ostražitosti, čehož soupeř 25 sekund před koncem využil ke vstřelení druhé branky. Tento gól už ale nic nemohl nic změnit na obrovské radosti vítkovických hráčů, kteří vítězstvím 7:2 vybojovali konečné třetí místo.

Senioři, kteří se podíleli na zisku bronzových medailí 1.SC SSK Vítkovice:

Brankáři:  Bartík Tomáš, Sedlář Petr
Obránci:  Březina Josef, Gruner Aleš, Grygar Tomáš, Jelínek Jan, Riedel Miroslav, Trojan Martin, Zubal Josef
Útočníci: Kníchal Miroslav, Maceja Jan, Mitura Tomáš, Novák Přemysl, Ott Martin, Reichel Martin, Šebesta Lubomír, Šmerda Petr, Vavrečka Jan