Juniorky: Sedm statečných a šest bodů

21. února 2008, Dona

V neděli 17. 2. cestovaly juniorky do Hranic odehrát další ligová kola v okleštěné sestavě. I přes nízký počet se jim podařilo zdolat oba soupeře a do tabulky si připsat 6 bodů. Uvnitř článku naleznete rozhovor s hvězdou nedělních utkání Tamarou Hašovou.

    Na utkání dorazila početná ,, hujerovská“ legie v podaní veškerého blízkého i vzdáleného příbuzenstva slečny kapitánky Tamary Hašové. Vítězství se však i s početnou diváckou kulisou nerodila snadně.

    V prvním zápase proti domácímu FBC Lipník byly Vítkovice jasným papírovým favoritem.
To potvrdily trvalým tlakem na polovině soupeře. Díky naprosto příšerné zimě v místní hale však hra vypadala, jakoby dívky přimzly na jednom místě. Přesto skóre pomalu nárůstalo. Do střelecké listiny se však dvakrát zapsaly i soupeřky díky dvěma fatálním hrubkám obrany. Konečná výhra 5:2 znamenala splněnou povinnost.

    Zápas s Olomoucí tak jednoduchý rozhodně nebyl. Soupeřky v předchozím utkání dokonale zaskočily favorizované FBC Ostrava a zvítězily fotbalovým skóre 1:0. Nebylo divu, že si brousily zuby i na SSK.

    Že se ze soboty na neděli vyspaly do výborné formy názorně předvedly hned v úvodních vteřinách první třetiny. První vážné ohrožení branky v podobě samostatného úniku až k Vítkovické Ondrejkové dokázaly zúžitkovat v první gól utkání. Vedení olomouckým nezůstalo dlouho. Přítomností rodiny a kapitánské pásky na pravé paži nabuzená Hašová vyrovnala ukázkově provedeným slalomem a následnou razantní střelou.

    Taktika Vítkovic byla díky nízkému počtu hráček jasná. Nehnat se příliš do zběsilého útočení, usadit se na polovině soupeře a hrát ze zajištěné obrany. Část této tiché domluvy mezi hráčkami se dařila plnit. Například nehnat se do zběsilého tempa. Snad díky tomu iniciativu utkání převzaly Olomoucké. Jednou se jim dokonce podařilo i gólově prosadit, takže po prvním třetině na tabuli svítilo nepříznivých 2:1 pro FBS.

    Druhá třetina začala lépe pro Vítkovice. Hned z kraje se podruhé prosadila Hašová a znovu tak srovnala skóre – 2:2. Následoval mírný tlak na Olomouckou branku, ze které vzešla přesilová hra pro SSK. V početní převaze se ale nepodařilo skórovat. Přesto se skóre ve druhé třetině ještě jednou změnilo. Hašová zkompletovala hattrick a konečně strhla vedení na stranu SSK – 3:2.

    Se začátky třetin mají ale juniorky velké problémy. Díky nedůrazu obrany se podařilo soupeřkám srovnat, když pokusná střela z backhandu doskákala až do branky - 3:3.  
    V té chvíli si Vítkovické uvědomily, že se asi o něco hraje a začaly pořádně hrát. Míček neustále měnil majitele. Odstřelování branky soupeře a řádný návrat do obrany, tak vypadala poslední desetiminutovka utkání. Jednou však hráčky SSK nepokryly nabíhající soupeřku a ta se řítila na branku. Včasný návrat Hašové a její razantní první kontakt s míčkem odměnili rozhodčí dvouminutovým trestem. 
    Oslabení probíhalo následovně. Olomouc předvedl zpomalený přechod na polovinu soupeře, kde však dokázal zadělat na velké problémy. Jistý gól v letu vyškrábla Ondrejková s notnou dávkou štěští. A další dobývání Vítkovické svatyně znamenalo spíše modřiny na nohou obránců a nebo zákrok brankářky.
    Ještě něco přes dvě minuty před koncem to vypadalo, že se soupeři o body podělí. Jenže zaúřadovala Vítkovická se 14 hrající Palátová alias Sylvie Kovalská. Olomoucká brankářka kapitulovala při velmi štíplavé střele z bezprostřední blízkosti. FBS si vzalo oddechová čas, který však v konečné fázi pomohl spíše Vítkovicím. Po odehraném buly získala míček Hašová a svou nedělní formu stvrdila poněkud neobvykle vstřeleným gólem. Druhé, velice fyzicky náročné utkání s FBS Olomouc tedy skončilo vítězstvím 5:3.

    V obou utkáních čněl výkon Tamary Hašové a dlouhodobě ve skvělé formě hrající Hany Zamastilové. Připsané dvě výhry znamenají, že v tabulce V. divize juniorek mají nyní hráčky SSK Vítkovice náskok 6 bodů před druhým FBC Ostrava. Již 4 kola před koncem základní části mají jistou účast v nádstavbě, která by se podle dostupných informací měla odehráv v Ostravě bez ohledu na výsledky IV. divize 1. ligy juniorek.


Přinášíme rozhovor s kanonýrkou Hašovou, která si za nedělní dvě utkání připsala dohromady 9 bodů za skóre 6+3.


Tak Tamčo, pověz nám jak se ti hrálo? Bylo vidět, že ti na obou utkáních hodně záleží.
Hrálo se mi fakt dobře, za podpory publika, kde byla myslím většina mé rodiny.

Takže rozhodně velká motivace se předvést. Dokonce jsi dostala i kapitánkou pásku.Jaké to je,jít do utkání jako kapitánka SSK?
    "Neříkala bych tomu předvést. Chtěla jsem podat 100% výkon. Což se snad povedlo. To že jsem byla kapitánka, nic neměnilo na mé hře.Jen jsem cítila větší zodpovědnost."

Zaznamenala jsi velký počet bodů,takže to rozhodně byl 100% výkon.Vlastně díky tobě si z druhého utkání odváží SSK výhru. Jak se podle tebe vyvíjel zápas s FBS?Byl to težký soupeř? Po dlouhé době vítkovice inkasovaly více než dva góly!
    "Podle mě zápas začal laxně z obou stran. Kvůli tomu taky spadly brzké úvodní goly. Potom jsme se ale vzpamatovaly a držely se soupeřkami krok, i když se dostávaly do šancí. Ale díky skvěle chytající golmance a troše štěstí na polovině soupeře jsme si nakonec odvezly výhru.Na inkasované goly se nehraje, hlavně že jsme vyhrály."

Dejme tomu.Teď se zeptám,jsi kmenovou hráčkou FBC Lipník a v SSK jsi jen na hostování. Jak to vidíš se svým působením do další sezóny.Zdá se mi,že ses v juniorkách více než dobře adaptovala!
    "Nad tímhle už samozřejmě přemýšlím a bude záležet na situaci v Lipníku i ve Vítkovicích. Taky musím mít podporu u rodičů samozřejmě, hlavně tu finančí, uvidíme jak se to bude ještě vyvíjet. Ve Vítkovicích se mi líbí a stálo by za to se tam ještě chvíli ohřát."

Okusila si extraligu proti FBC Ostrava,takže to je určite další velké lákadlo,viď?
    "
Určitě. I když si osobně myslím, že skok z 1. ligy juniorek do ženské extraligy je pro mě velký."

No,vidím že skromnost ti nechybí. Doufejme,že stejně skromná nebudeš s góly do sítě soupeřek. Juniorky mají nyní jistotu nádstavby.Pokud nastoupíš tak se bude jednat o tvou premiéru v nádstavbové části.Jsi hladová po úspěchu?
    "Hladová je to správné slovo. Nádstavbu jsem opravdu ještě nehrála a tak se těším. Budu doufat, že se mi naskytne příležitost...Myslím že vítkovické juniorky mají na titul, tak držte palce!"

Takže rozhodně se budeš snažit dostat SSK až do fáze bojů o medaile.No,pěkný cíl! Doufám,že se splní.Osobně by se mi líbilo vyšperkovat tuto sezónu nějakou plackou,když se to ženám nepovedlo.Přeju hodně štěští a díky za rozhovor!
    "Doufám že se nebudu snažit jen já. Taky díky!"