Sobota: Infarktový zápas

16. března 2008, CD

Nervydrásající třetí čtvrtfinálový zápas nadělil nejednomu ze 750 diváků v hale na Vodové v Brně do vlasů nějaké ty šedivé. Skvělý výkon brankáře Ciompy, který zlikvidoval dokonce dvě trestná střílení, podpořili i spoluhráči a i přes poměrně velké množství chyb v rozehrávce dokázali sérii prodloužit do neděle.

       Třetí čtvrtfinále zahájily Vítkovice hrající "s nožem na krku" aktivněji než jejich hostitelé a již v po několika vteřinách si Bábíček pochvaloval dobře postavenou branku, když Tomašík poprvé zazvonil na břevno jeho branky. To se severomoravským hráčům do první sirény podařilo ještě dvakrát. Ale co je důležitější, další dvě střely skončily v síti! Od 4. do 7.minuty hrály Vítkovice dlouhou přesilovku při vyloučení dvou Brňanů za sebou. Na jejím konci ji využil Milan Tomašík po rychlé kombinaci s Martinem Vladařem. Brno se zahřívalo pomalu, první pokusy kryl jistý Ciompa. Ve 12.minutě předvedly Vítkovice jednu z mnoha krásných kombinací, Tokoš střílel do odkryté branky, ale minul. Míček se však odrazil od zadního mantinelu k Lukáši Hrubému a ten jej pohotově vrátil před prázdnou branku Jiřímu Mojžíškovi. Bábíček v brance domácích létal od tyčce k tyčce, druhému gólu ale zabránit nedokázal. Od té doby se začalo na hřišti přitvrzovat. Brno hrálo čím dál aktivněji a vypracovávalo si čím dál lepší pozice a nebezpečnější šance. Vítkovickým ztěžkly nohy i hokejky, začali kupit obrovské chyby. Nepovedenou třetinu "korunoval" Pavel Brus strkanicí s Markem Kadlecem a nabídl Brnu přesilovku. To už byl Roman Ciompa v permanenci a likvidoval obrovské šance Brna, konkrétně samostatný únik Marka Kadlece či další střely Koutného, Kotlase a dalších.

      Druhou třetinu začli domácí další přesilovkou, na trestné lavici pykal Plaček. Čtyři vteřiny před vypršením jeho trestu byl navíc vyloučen Jelínek a po jeho faulu navíc zahrávali domácí trestný úder z velkého brankoviště. Tři vítkovičtí hráči ale kritickou situaci zvládli. Další zajímavou situaci připravili zajímavým způsobem pískající brněnští rozhodčí Bartoškové za několik vteřin, kdy vyloučili po vzájemné strkanici Mojžíška a Koutného a Brno tak hrálo přesilovku 4 na 3. Ani tuto přesilovku Brno nevyužilo. Nervozita v hale i na hřišti by se dala krájet, po dalším ostřejším konfliktu si šli na 2 minuty odpočinout současně Tomašík a Fabián. Šance se střídaly na obou stranách, přesný byl ale až po návratu z trestné lavice ve 34.minutě Milan Tomašík a přidal důležitou třetí branku! Brno pak ještě zvýšilo obrátky, Roman Ciompa čaroval, Vítkovice hrozily z nebezpečných brejků. Tlak Brna vygradoval na konci třetiny, dobrou střelu jednoho z domácích lapil 7 vteřin před koncem Ciompa, Vladař fauloval na brankovišti a rozhodčí pískli trestné střílení (dále bez komentáře). Vítkovický fantom ale Koutného vychytal!

      Třetí třetinu začalo Brno jako tu předchozí- přesilovkou, ale Ciompa se překonával. Krátce po vypršení Vladařova trestu po "trmě vrmě" před hostujícím gólmanem zůstal vítkovický brankář otřesen ležet a chvíli se ošetřovalo. Trestný úder na brankovišti přesto zahrávalo Brno. A dokázalo jej využít, Veselý po Komendově příhře prostřelil obrannou zeď. Za minutu vystřelil krásně domácí kapitán Kotlas a hala explodovala podruhé. Běžela 44.minuta. Početné publikum hnalo Brno za vyrovnáním. Další obrovskou chybu domácích v rozehrávce hasil faulem Ťopek a bylo nařízeno, tentokrát již neoddiskutovatelné, další trestné střílení. Ani Fabián ale v kritický moment na Ciompu nevyzrál. Další srdeční atak se o diváky pokoušel za několik vteřin poté, kdy tvrdou střelu Veselého zastavilo břevno! Z herní krize dostal Vítkovice kapitán Martin Vladař, který fantastickou křížnou přihrávkou vyslal do sóla Michal Plačka a ten chladnokrevně kličkou do bekhendu překonal Bábíčka! Veledůležitou Plačkovu branku podtrh za další minutu Vladař utěšenou střelou "pod víko". Do konce utkání vyloučili rozhodčí Bartoškové ještě dva hráče na každé straně, ale na skóre se již nezměnilo i přes další velké šance na obou stranách nic.

      Nervózní utkání mělo několik faktorů. Z těch negativních šla vidět spousta individuálních chyb, především ve vlastní rozehrávce. Ty ale smazal vynikající výkon brankáře Ciompy, dvě branky Milana Tomašíka, chladnokrevné zakončení jednoho z nejzkušenějších hráčů Vítkovic Plačka při velice důležité čtvrté brance, kterou mu připravil nezištnou přihrávkou Vladař. A především bojovný a srdnatý výkon všech aktérů na hřišti, který trošku chyběl v prvních dvou utkáních. Právě týmová soudržnost a bojovnost, tolik potřebná v zápasech play-off, zajistila Vítkovicím setrvání v dalšíc bojích o medaile!