Vítkovice vedou 1:0 na zápasy

22. března 2008, CD

O poznání lépe zvládli Vítkovičtí vstup do semifinálové série s Mladou Boleslaví než do té čtvrtfinálové s Brnem. Výrazně jim pomohla bezzubá hra hostí.

 

      Napůl uzdravený Patrik Suchánek se již na soupisce domácích Vítkovic objevil, ale do hry od začátku nezasáhl. Trenér Mrázek věrný tradici, že vítězná sestava se nemění, nasadil od začátku stejné dvě pětice, které odehrály poslední vítězná utkání.

      Mladá Boleslav se prezentovala od začátku velmi tvrdou hrou, postup do finále si bude chtít zřejmě vybojovat především ostrými lokty. Vítkovice si oproti tomu vytvářely šance svojí typickou divákovu oku lahodící florbalovou hrou. V páté minutě byl ale vyloučen Brus a hosté hráli přesilovku. S tou však hostující přesilovková formace nenaložila vůbec dobře. V 8.minutě pak střílel tvrdě Tomašík a Korábem vyražený míček napálil zpátky pod břevno Karel Ťopek - 1:0. Krátce na to se ale střelec branky zranil a od druhé třetiny se již na hřišti neobjevil. Jeho místo na křídle první formace zaujal Suchánek.

      Druhá třetina začala pro Vítkovice pohádkově. Brus uvolnil Michala Plačka a ten již v 11.vteřině rozjásal téměř tři stovky domácích fandů. Tvrdou hru hostí potrestali rozhodčí až ve 22.minutě, na trestnou lavici putoval Mohelský. V přesilovce byl přes prsty bolestivě zasažen Lukáš Hrubý, hra však pokračovala a míček se po chvilce dostal až k Vladařovi, který jej předložil právě Hrubému a ten i tak vymetl růžek Korábovy branky- 3:0! Hosté pak předvedli další beznadějnou přesilovku při vyloučení Plačka. Ve 29.minutě se probíjeli domácí ke Korábově brance a za záchrannou brzdu musel zátáhnout Ekl. Rozhodčí nařídili trestné střílení a k němu se rozběhl již tradiční exekutor Petr Kološ. Branku dal i tentokrát, ale podle mínění sudích si míček potáhl dozadu, což je v rozporu z pravidly. Následovala tak přesilová hra Vítkovic. Ani tahle však nebyla z nejpovedenějších, přesto trefil krásnou střelou Lukáš Hrubý břevno. Ve 36.minutě se střetl v dalším z nespočetně mnoha ostrých osobních soubojů Vladař s Mohelským a oba skončili na zemi. Mohelský pak na zemi neudržel nervy na uzdě, sekl ve vzteku domácího kapitána a vyfasoval tak pětiminutový trest. Dlouhou přesilovku ale nehráli Vítkovičtí dobře a vypadalo to, že se již do druhé přestávky neprosadí. Pak ale z rohu nabil Jelínek přesně Pavlu Brusovi a ten těsně před druhou sirénou, která následně zanikla v jásotu publika, překonal Korába počtvrté.

      Stejně tak hrály přesilovku i na začátku třetí třetiny. Když už se zdálo, že výhodu jednoho muže v poli nevyužijí, necelou vteřinu před návratem Mohelského našel krásnou přihrávkou Brus nabíhajícího Jana Jelínka a ten zvýšil již na 5:0! Ve 46.minutě putoval "za katr" další mladobolavský hráč a to dokonce vyhlášený zlý muž sestavy Štěpán Slaný. Tuto přesilovku sehrály Vítkovice nejlépe, ale paradoxně se v ní neprosadily. Od 49.minuty se místo Suchánka objevil po delší době na hřišti mladíček Vít Hrubý. Boleslav přeci jen vstřelila čestnou branku v minutě 52., jmenovitě Motejzík. Náznak vzpoury ale utnul dalším vyloučením Kadlec. Vítkovice rozpoutaly před Korábem doslova peklo, ale tentokráte měl reprezentační gólman ve službách Mladé Boleslavi branku dobře postavenou. V 56.minutě se nechal vyloučit i hostující tvůrce hry Petr Novotný a v přesilovce pak skvělý výkon večera korunoval Pavel Brus další krásnou přihrávkou před prázdnou branku. Lukáš Hrubý pak již měl snadnou pozici a zvýšil na konečných 6:1.

      V sobotním prvním semifinálovém střetnutí byly Vítkovice neoddiskutovatelně lepším týmem. Hosté nepředvedli téměř nic, čím by ohrozili branku Romana Ciompy, který za celý zápas, až na několik málo výjimek, prakticky nemusel vážněji zasahovat.
      V neděli se utkají oba soupeři znova, tentokrát před TV kamerami na programu ČT4 SPORT. Věřím ale, že ostravští diváci nezůstanou doma před televizory a přijdou podpořit Vítkovice alespoň v takovém počtu, v jakém se sešli na Dubině v sobotu.

 

Foto: Roša