Vítězné dresy a pot

02. června 2008, Dona

Stížnosti, že na vítkovických dresech žen musí být nějaké prokletí, jsou od víkendu 31.5-1.6. lichá pomluva. Po absolvování Jadberg-Florbal.com Cup 2008 se totiž v úších zúčasněných musí linout píseň "We are the Champions"!

    I když pravdou je, že tento kultovní kousek skupiny Queen v hale VUT v Brně při předávání poháru pro vítěze kategorie žen nezněl, alespoň v hlavách by však měl rezonovat. Po zpackané sezóně a prakticky čerstvě hrubě nevydařeném exhibičním derby s FBC Ostrava je vítězství na poměrně dobře obsazeném turnaji v Brně výbornou psychickou vzpruhou.

Do Brna se cestovalo už v pátek odpoledne v počtu 10+2, přičemž byly Vítkovice posíleny o dvě hráčky SSK Future.


1.SC SSK Vítkovice x Bulldogs Swan Song Brno 5:0


    Proti ještě donedávna příslušnicím ženské extraligy nastoupila do branky Lenka Kubíčková a moc práce neměla. Během utkání byly Vítkovice ty, kdo diktoval tempo hry.  Ojedinělé výpady směrem k Vítkovické svatyni skončily v rukou pozorné brankářky. Nejlepší možný vstup do utkání potrvdila mladá lajna rychlým gólem. Aktivní hra v podání Vítkovic slavila úspěch a skóre s potěšením narůstalo. Výstavní zásah zaznamenala Monika ,,Kelly“ Adamová, když naznačila střelu, popotáhla si míček blíže do středu ke golmance a pak ji nekompromisně propálila. Její klička oslnila nejenom přihlížející diváky, ale i spoluhráčky :-)
První utkání ženy zvládly na jedničku s příznivým skóre 5:0 !

 


ŠK Juventa Žirafa Žilina x 1.SC SSK Vítkovice 1:2


    Asi nejtěžším a nejnebezpečnějším soupeřem se trochu překvapivě staly slovenské hráčky, kterých na lavičce sedělo více než 15!  Jejich běhavé pojetí florbalu dělalo velké problémy jinak dobře fyzicky vybaveným hráčkám ve Vítkovických dresech. O to víc je zarážející, že komplikace přidělávaly i mladé lajně, která jinak motala hlavy svou pohlednou florbalovou spoluprací. Skóre otevřely soupeřky poté, co Ondrejková v brance hrubě podcenila skákavou střelu z dálky. Naštěstí technická vyspělost Vítkovic nakonec zvítězila nad běhavostí s těsným skóre 1:2.


1.SC SSK Vítkovice x Brutální sluníčka 4:1


    Pod slušně řečeno překvapujícím názvem se skrýval soupeř složený z několika bývalých i současných hráček FBŠ Bohemians Praha. Mírný respekt ze soupeřek padl po prvním gólu a pak už měly Vítkovice utkání pevně ve svých rukou. Nejnebezpečnější hráčku soupeřek, Evu Klusáčkovou, se podařilo zcela eliminovat. Její průniky a následné střely buď zblokovaly obránci, nebo pozorná Lenka Kubíčková. O radost z vychytané nuly však přišla poté, co za její záda soupeřky míček  dotlačily při velké skrumáži před její svatavyní.

Přesto třetí zápas ve skupině znamenal pohodovou výhru 4:1.


TJ Sokol Brno Židenice x 1.SC SSK Vítkovice 2:2


    Po posledního sobotního utkání Vítkovic vstupovaly ženy s památnou větou Zuzany „Olivy“ Vašíčkové:  ,,K postupu nám stačí prohrát“.  Nasazení proti hráčkám, které si pro nadcházející sezónu vybojovaly účast v extralize, odpovídalo objektivně řečeno nule. Všechna předchozí utkání se odehrála v rychlém sledu za sebou a zápas proti Žilině vzal Vítkovicím mnoho sil. A jistota postupu znamenala i ztrátu tolik potřebné motivace.

    Díky menším zmatkům při střídání se na trestnou lavici usadila Martina Čapková a než se vůbec stačila zabydlet, už musela zpátky do hry. Nejprve Židenice zahrozily rychlým útokem po straně. První střelu Ondrejková vyrazila, ovšem na následnou dorážku už byla krátká. Hlavní příčinou byla mírně pasivní domluva mezi hráčkami, které si ani nestačily rozdělit role pro oslabení. Jednoduše Židenice využily svou přesilovku na 100%.

    Pak se ke slovu dostaly i Vítkovické. S vyrovnávacím gólem to už vypadalo, že je vše na staré dobré vítězné vlně. Jenže Židenice se nemínili vzdát příznivého výsledku a dál bojovaly o všechny body. Podařilo se jim vsítit druhý gól, ale mírnou čáru přes rozpočet byl další srovnávací zásah v jejich síti, který v konečném stádiu znamenal rozdělení bodů.


Něděle, play-off:


    Z buldočího souboje o místo v play-off mezi florbalistkami a vicemistryněmi ČR v hokeji vyšly nakonec lépe holky od ,,fochu“ a vybojovaly si tak pro ně již známé Vítkovice. Oproti prvnímu zápasu ve skupině se do branky postavila Ondrejková.

    Bulldogs nebyl nějak zvlášť těžkým soupeřem ani v tomto utkání. Skvělý part v obraně odehrála Zuzana Vašíčková, která jednoduše umí být ve správnou chvíli na správném místě –  tedy na hřišti, neboť byla přítomna u všech tří gólu, přičemž jeden sama vsítila !

    K utkání je třeba dodat, že družstvo Vítkovic dočasně přišlo o jednu ze svých členek. Zdálo se, že s polámaným krkem do florbalového důchodu odešla modrá, nezvykle dlouhá,  ,,zounka“ Martiny Kleinové. V delikátní chvíli určitě majitelka hokejky našla onen pověstný sušák, protože při takovéto pietní situaci prostě musí každému vyschnout v ústech.

    Další vývoji v utkání byl jednoznačné ve prospěch Vitkovic, přestože konečné skóre vůbec nevypadá jednoznačně. Už to vypadalo, že Ondrejková konečně udrží nulu, ale její (v to utkání již druhé) vyškrábnutí míčku z brankové čáry bylo posouzeno jako regulérní branka Bulldogs.


Čtvrtfinále: 1.SC SSK Vítkovice x Bulldogs Swan Song Brno 3:1


    Turnajový pavouk dal v prvním semifinále dohromady 1.SC SSK Vítkovice s VSK Medik - Ovocné Báze a ve druhém ŠK Juventa Žirafa Žilina s Tigers Praha.

VSK Medik - Ovocné Báze x 1.SC SSK Vítkovice 1:4

    Z mediček, na turnaj posílených o liberecké reprezentační duo Matějkové s Bartošovou,  panoval mezi Vítkovickými respekt. Když ale právě díky chybě jinak jedné z nejlepších českých obránkyň Bartošové padl první gól z hole Dostalíkové, dostaly se Vítkovické do potřebné pohody. Medik přesto hrozil a velmi často se dostával až za obranu k bezprostřednímu ohrožení Lenky ,,LeGo“ Kubíčkové. Opora v brankovišti však předváděla tradičně famózní zákroky, díky kterým je mezi vítkovickými brankářskými nadějemi do budoucna tolik oblíbená. Za svůj skvělý výkon si zasloužila nulu, která jí v semifinále ale nebyla souzena. V době, kdy bylo utkání prakticky rozhodnuto i díky dvěma trefám Dostalíkové, se ve skrumáží před vítkovickou brankou tak dlouho míhaly hokejky, až míček doputoval až za záda bezmocně přihlížející Kubíčkové.

    Určitě velkým pozitivem je představení se ,,fetpajpky“ Martiny Dostalíkové jako smrtonosné zbrani, která vystřeluje jednu pecku za druhou.Sezónní odpočinek jí evidetně byl ku prospěchu a lze jen doufat, že střeleckou formu pochytí i  její hrdá majitelka ,,Beri".

V souběžně hraném semifinále mezi početnou výpravou ,,žiraf"  a nebohých osmi tygřic dospělo utkání až k nájezdům. V těch byly úspěšnější hráčky pražského Tigers. Do finále se tak dostala obě dosud neporažená družstva.

    Finálový boj proti hráčkám mistrovské Děkanky na turnaji sdružené pod hlavičkou Tigers Praha,  začaly Vítkovice rozhodně aktivněji než jejich soupeřky. Určitě na tom má podíl i návrat ,,Klajniny" hole mezi aktivně využívané.

    Těžký souboj v semifinále vzal pražským hráčkám mnoho sil. I proto byly prakticky stále o krok pozadu a prohrávaly jeden souboj za druhým. Do bezprostředního ohrožení Kubíčkové se prakticky nedostávaly i díky zodpovědné obraně Vítkovic. Precizní domluva mezi hráčkami znamenala, že ojedinělé pokusy na vítkovickou brankářku směřovaly z dostatečné vzdálenosti. Dva štiplavé projektily z poloviny hřiště vyslala Billá, její pokusy však Lego s přehledem kryla. Skóre otevřela Martina Dostalíková po perfektní spolupráci prakticky celé staré lajny. Po ose Adamová - Vašíčková- Macurová - Dostalíková nechybělo málo, aby poslední jmenovaná prostřelila i síťku za zády bezmocné Sukové. Když pak padl i druhý gól, přišel na hole Vítkovických dobrý rozmar, který  soupeřky vyloženě školil z florbalové dovednosti. V poslední minutě se Tigers ještě snažilo o zvrat odvoláním brankářky, ale poté co padla pojistná třetí trefa, ztratila Praha veškeré naděje na vítězství.

Vítkovice se tak po siréně mohly radovat ze zisku velkého poháru a někoila věcných cen. Především však návrat jejich seběvědomí!

1.SC SSK Vítkovice  x Tigers Praha 3:0

Formace:

mladé:

Kovalská, Kleinová - Čapková, Černá, Urbánková (věkem brankářka  "Květák" Ondrejková)

staré:

Vašíčková, Adamová - Ludanyiová, Macurová, Dostalíková (věkem samozřejmě "Teta Ego" Kubíčková)

 

Velké DÍKY:


  • hráčkám Future ( Kleinová s Čapkovou), protože byly platnými posilami
  • Kelly, protože je to prostě naše mamka
  • úderné a progresivní skupině Pat & Mat Company , která za pozornosti a přísného dozoru přihlížejících hráček Tigers dokázala vrátit zounku do aktivního života!
  • pořadatelům za bezchybnou organizaci!

Samozřejmě všem hráčkám  za skvělý turnaj! Byla to pořádná jízda a doufejme, že  vítěznou sérii a magii bílých dresů potvrdíme na Fat Pipe Cupu v Ostravě!

FOTO: Jiří Janák