Souhrn letních zahraničních transferů českého florbalu

26. srpna 2005, ČFbU

Více než deset mezinárodních přestupů se v českém florbalu urodilo v období mezi poslední a nadcházející ligovou sezónou. Noví čeští vyslanci tak zamíří do Německa, Finska, Dánska, Švédska a tradičně do Švýcarska, kde tak výrazně stoupne počet českých hráčů především v prestižní mužské NLA.

Více než deset mezinárodních přestupů se v českém florbalu urodilo v období mezi poslední a nadcházející ligovou sezónou. Noví čeští vyslanci tak zamíří do Německa, Finska, Dánska, Švédska a tradičně do Švýcarska, kde tak výrazně stoupne počet českých hráčů především v prestižní mužské NLA.

V uplynulé sezóně působili v nejvyšší švýcarské ligové soutěži tři čeští reprezentanti - Radim Cepek v Rychenbergu Winterthur, Miroslav Hanzlík v Churu Unihockey a Tomáš Trnavský v Zäziwill-Gauchernu. Posledně jmenovaný už ale odešel do nižší švýcarské soutěže, přesto se počet českých reprezentantů ve švýcarské NLA v nadcházející sezóně 2005/2006 ještě navýší. Spoluhráčem Radima Cepka se v týmu Rychenbergu stal jeho kolega z reprezentačního útoku Pavel Kožušník, který přišel z třetiligového švýcarského týmu Florball Thurgau. Z vicemistrovského FBC SGB Pepino Ostrava přestoupil do švýcarského klubu UHC Uster Florbalista roku 2004 Martin Ostřanský a hned dva reprezentanti míří pod Alpy z mistrovského Tatranu Techtex Střešovice. Obránce Aleš Jakůbek odešel do bývalého působiště Niklase Jihdeho Grasshoppers-Club Curych a útočník Jan Freund posílí Kloten-Bülach Jets. Početná česká kolonie bude hrát i ve druhé nejvyšší švýcarské mužské soutěži NLB. V dresu nováčka z UHC Grünenmatt nastupuje reprezentační trio Aleš Zálesný - Radek Sikora - Tomáš Trnavský, do týmu Jona Uznach Flames přestupuje k Danielu Foltovi z Torpeda Pegres Havířov i další reprezentant Vojtěch Skalík a již druhou sezónu bude v UHC Zuger Highlands působit i další člen českého národního týmu Lukáš Nesměrák. V rámci Švýcarska pak mění dres i česká reprezentantka Dana Bursová, která zamířila z UHC Sense Tafers do zkušenějšího týmu ženské NLA UHC Zuger Highlands.

Druhá nejpočetnější česká florbalová kolonie se po letních přestupech vytvoří v Německu, kam odešlo hned kvarteto českých hráčů. Z pražského týmu SSK Future přešli do kádru německého mistra UHC Sparkasse Weissenfels, který se na srpnové kvalifikaci v Dánsku smolně neprobojoval na PMEZ 2006 do Ostravy, Petr Mudra a Jan Krupička, z týmu severozápadního regionu ČFbU TJ Ostrov Islanders pak zamířili do celku SC Adelsberg/Chemnitz Martin Sypták a Oldřich Duchan. A další česká čtveřice odešla do Skandinávie. Největší přestupovou bombou je jednoznačně odchod reprezentantky Magdaleny Šindelové z mistrovského FBC Liberec do týmu finských šampionek Tikkurila Tiikerit,  v jehož dresu by se mohla představit i na nadcházejícím finálovém turnaji PMEZ v lednu 2006 v Ostravě.  Z extraligového Chodova odešel do Finska i útočník Matěj Vacek, který přestoupil do třetiligového celku Ådalens IF. Jedinou českou vyslankyní ve švédských florbalových soutěžích bude Hana Trefná, která odešla rovněž z TJ JM Chodov do týmu RBK Göteborg a dres brněnských Buldoků vyměnil i Peter Babka, který zkusí štěstí v dánském týmu Lyngby FF.

Pro úplnost přestupové rekapitulace je potřeba ještě závěrem doplnit příchod dvou cizinců do české ligy. Do Tatranu Techtex Střešovice zamířil ze švédského Haninge IBK Švéd Johan von der Pahlen, posilou 1. SC SSK Vítkovice se zase stal hráč klubu Pirkkalan Pirkat, Fin Turkka Lehtinen. A na další zajímavé přesuny českých hráčů do ciziny nebo zahraničních florbalistů do české ligy je navíc ještě stále dost času - přestupní termín vyprší až  31.12. 2005.

Přehled zahraničních přestupů 2005

ŠVÝCARSKO 

Pavel Kožušník  
Florball Thurgau                                    HC Rychenberg Winterthur

Martin Ostřanský
FBC Pepino Ostrava                             UHC Uster
 
Aleš Jakůbek
Tatran Techtex Střešovice                   Grasshopper-Club Zürich 
 
Jan Freund
Tatran Techtex Střešovice                   Kloten-Bülach Jets

Vojtěch Skalík
FK Torpedo Havirov                               Jona-Uznach Flames

Dana Bursová
UHC Sense Tafers                               UHC Zuger Highlands


NĚMECKO

Petr Mudra
SSK Future                                          UHC Sparkasse Weissenfels

Jan Krupička
SSK Future                                          UHC Sparkasse Weissenfels

Martin Sypták
TJ Ostrov Islanders                           SC Adelsberg/Chemnitz

Oldřich Duchan
TJ Ostrov Islanders                            SC Adelsberg/Chemnitz


FINSKO

Magdalena Šindelová

FBC Liberec                                       Tikkurilan Tiikerit

Matej Vacek
TJ JM Chodov                                     Ådalens IF


ŠVÉDSKO

Hana Trefna
TJ JM Chodov                                     RBK Göteborg


DÁNSKO
Peter Babka
Bulldogs Brno                                     Lyngby FF

 
ČESKO 

Johan von der Pahlen
Haninge IBK                                        Tatran Techtex Střešovice

Turkka Lehtinen
Pirkkalan Pirkat                                   1. SC SSK Vitkovice