Kvalifikace na Pohár Mistrů 2008

06. srpna 2008, CD

Florbalový klub 1. SC SSK Vítkovice se na sklonku prázdnin zúčastní kvalifikace na Pohár mistrů, zvaný též European Cup, ve hlavním městě Finska, v Helsinkách. Soupeři Vítkovic v této kvalifikaci nejsou zdaleka z kategorie jednoduchých. Tapanilan Erä a Floorball Köniz.

            Toto právo si Vítkovice vybojovaly velice úspěšným účinkováním v uplynulém ročníku nejvyšší české florbalové soutěže- Fortuna Extralize. Jediným týmem, na který Vítkovičtí nestačili, byl suverén posledních let Tatran Střešovice. Jelikož Tatran vyhrál i český pohár, právo účasti na kvalifikaci na „florbalovou Ligu mistrů“ připadlo poraženému finalistovi, tedy právě Vítkovicím.

            Poháru mistrů se účastní 8 nejlepších týmů světa. Přímý postup si vždy zajistí obhájce titulu z předchozího roku, vítěz nejvyšší soutěže pořadatelské země a poté další mistři zemí v pořadí v národnostním žebříčku do takového počtu, aby zbyly ještě tři místa pro vítěze kvalifikací. Česká republika se nachází za Švédskem, Finskem a Švýcarskem na 4.místě a to stačí na to, aby se vítěz české Fortuna Extraligy dostal přímo do hlavní soutěže a druhý celek, vítěz domácího poháru, měl možnost projít kvalifikací.

            Jednu z kvalifikací hrají vítězové poháru nejvyšších soutěží ze Švédska, Finska, Švýcarska a České republiky, mimo obhájce titulu European Cupu z minulého roku. Jelikož v roce 2007 se stal nejlepším týmem světa švédský AIK Stockholm, do letošní kvalifikace tak postoupila trojice Floorball Köniz (Švýcarsko), Tapanilan Erä (Finsko) a 1. SC SSK Vítkovice (Česká republika), které se dostaly do kvalifikace z 2.místa Fortuna Extrligy, protože Tatran vyhrál obojí.

            Turnaj se odehraje 22.-24.srpna ve finských Helsinkách způsobem každý s každým. Nejprve proti sobě v pátek 22.srpna nastoupí švýcarský a finský celek. V sobotu do hry vstoupí Vítkovice soubojem se Švýcary. Turnaj vyvrcholí nedělním zápasem Vítkovice – Erä.

 

Floorball Köniz letos prohrál finálovou sérii švýcarské SML s Wilerem Ersigen 1:3 na zápasy. Domácí pohár však vyhrál. V jeho středu vynikají především švédský legionář Daniel Calebsson či velká naděje švýcarského florbalu Emanuel Antener.

Sestava:
Brankáři: Martin Hitz, Remo Leisi
Obránci: Martin Mendelin, Markus Schweizer, Kaspar Schmocker, Dominik Albercht, Martin Ott, Pascal Geiser, Floria Kuchem
Útočníci: Stefan Kissling, Samuel Dunkel, Pascal Sigg, Daniel Bill, Daniel Calebsson, Phillip Wanner, Sacha Trüssel, Daniel Kaeser, Emanuel Antener, Daniel Danuser


Tapanilan Erä
získal v Salibandy lize bronz, avšak pohár vyhrál. Erä střelecky táhne finský objev posledních let Lauri Kapannen či hvězdy Jani Helenius a Markus Huhtimo.

Sestava:
Brankáři: Teemu Kortelainen, Jani Naumanen
Obránci: Anssi Pärssinen, Tommi Aro, Jussi Kosola, Simon Riihelä, Jussi Ojala, Sami Lehtinen, Juhana Särkelä
Útočníci: Antti Rissanen, Jaakko Rissanen, Pasi Laitila, Tom Strömsten, Henri  Lehtonen, Lauri Kapanen, Rein Kivi, Lauri Lehtonen, Jani Helenius, Pekka Ahonen, Markus Huhtimo, Tomi Palin, Jiri Tikkanen

Vítkovice úspěšný kádr letos velmi dobře doplnily o další posily. Vrací se Jaroslav Vaněk a Michal Hanic z hostování v Chodově, na přestup se podařilo získat brankáře Marcela Suchánka, vrací se také někdejší brankář Vítkovic Michal Sekanina. Největší posilou je však bezesporu navrátilec ze švýcarského Jona Uznach Flames a opora české reprezentace Daniel Folta.
Uspět na kvalifikaci bude velice těžké, avšak ne nereálné.

Sestava:
Brankáři: Roman Ciompa, Marcel Suchánek, Michal Sekanina, Richard Urban
Obránci: Jan Jelínek, Pavel Brus, Petr Kološ, Patrik Suchánek, Daniel Folta, Patrik Janečka
Útočníci: Lukáš Hrubý, Martin Vladař, Milan Tomašík, Jaroslav Vaněk, Martin Tokoš, Michal Hanic, Karel Ťopek, Vít Hrubý, Pavel Jankulár, Jiří Mojžíšek, Zdeněk Žák, Michal Plaček
Trenér: Radomír Mrázek

 

Program kvalifikace:

22.08.  18:30   Floorball Köniz - Tapanilan Erä

23.08.  17:00   1. SC SSK Vítkovice - Floorball Köniz

24.08.  17:00   Tapanilan Erä - 1. SC SSK Vítkovice

 

Vítěz kvalifikace si vybojuje právo účasti na hlavním turnaji European Cupu, který proběhne v říjnu ve Švýcarsku.

Jistou účast již tedy mají AIK Stockholm (Švédsko, obhájce titulu), SV Wiler-Ersigen (Švýcarsko, vítěz nejvyšší soutěže pořádající země), Warberg IC (Švédsko, vítěz nejvyšší soutěže), SSV Helsinki (Finsko, vítěz nejvyšší soutěže), Tatran Střešovice (Česká republika, vítěz nejvyšší soutěže). Zbylá tři místa čekají na vítěze tří kvalifikací.

Západní kvalifikace konané v Dánsku se zúčastní UHC Sparkasse Weissenfels (Německo), Sarpsborg IBK (Norsko), CUF Leganes (Španělsko), Bandýfélag Kópavogs BK (Island), HDM (Nizozemí), Paris UC (Francie) a Hafnia FC (Dánsko).

Východní kvalifikaci hostí hlavní město Slovenska Bratislava a utkají se na ní celky TVZ Wikings (Rakousko), Nizhegorodets (Rusko), VSK FTVS UK Bratislava (Slovensko), SC Locomotive Kutaisi (Gruzie), Ares HC 94 (Maďarsko), TTÜ/Team Exel (Estonsko), Latvijas Avize (Lotyšsko) a KS Szarotka Nowy Targ (Polsko).

Třetí skupinou kvalifikace je kvalifikace druhých týmů světové špičky, na které se představí i ostravský tým 1. SC SSK Vítkovice.

Držme tedy v srpnu palce!