Ženy medailové z doby bronzové

06. srpna 2008, Dona

Po dvou prvenstvích na menších turnajích zanechaly Vítkovické svou stopu i na největším mezinárodním florbalovém turnaji na světě.Na pražském Czech Openu vybojovaly bronz!

Bronzovy odlesk a cinkot kovu znamenající prolomení dlouholeté nemohoucnosti odvést z Prahy kloudný výsledek se nerodil lehce. V na pohled lehčí skupině měly Vítkovice několikrát ( a zejména vlastní vinou) namále.

   Hned v prvním zápase proti polskému UKS Absolwent Siedlec to dlouho vypadalo, že se týmy rozejdou smírně. Začátek utkání patřil soupeřkám, když první gól vsítila Wioleta Białoń, o několik minut později však vyrovnání zařídila Andrea Pastušková. Soupeřky překvapily nejenom svým nasazením,ale i relativní technickou vyspělostí a tvrdou hrou. Co hořelo v obraně,dokázala loňská posila v brankovišti Kubíčková s přehledem hasit. Vítězný gól zaznamenala Nikola Černá, která se efektivním přeběhnutím ze strany překvapila nejednu polskou hráčku a z ,,mezikruží" zakončovala po náhrávce Zuzany Macurové perfektně umístěnou střelou.

1.SC SSK Vítkovice x UKS Absolwent Siedlec 2:1

Ve druhém čtvrtečním utkání potkaly Vítkovice v tatranské stodole extraligového suveréna z Děkanky. V dresu mistra se poprvé představila i Martina Dostalíková,která do Prahy putuje na roční hostování z Vítkovic.

Už po šesti minutách hry svítilo na tabuli nepříznivé skóre 3:0. Pomalu to začalo zavánět debaklem, naštěstí Vítkovice včas přehodily výhybku z nesmyslného zírání na dovednosti soupeřek k pokusům o hraní vyrovnané partie. Absolutní škola vysokého florbalu přicházela zejména se zkušenější lajnou, ve které vyčníval výkon Magdaleny Šindelové.

Lenka Kubíčková si v brance notnou chvíli musela připadat jak hadrový panák kymácející se ve větru,protože kolotoč přihrávěk Děkanky nebral konce. Ve druhé polovině utkání už ale i Vítkovice okusily jaké to je ohrozit branku soupeřek a vytěžily z toho dva góly.Nejprve se trefila Monika Adamová, následovaná trefou Terezy Urbánkové.

Na posledních osm minut utkání se za stavu 4:1 do branky dostala i juniorská brankářka Dita Ondrejková a i ona musela vzápětí lovit míček z branky.Naštěstí trefa Denisy Billé uzavřela střelecký účet Děkanky,který si u žen Vítkovic otevřela.

Děkanka Praha x 1.SC SSK Vítkovice 5:2

 Poslední zápas ve skupině měly Vítkovice proti Švédskému IBC Östersund ze začátku pevně v rukou. Dvakrát se gólově prosadila Zuzana Macurová a když jeden gól zaznamenala i Tereza Urbánková,vypadalo to,že Vítkovice si v pohodě dojdou pro postup do semifinálové skupiny.

  V závěru utkání však vlastní nedisciplinovaností nabídly dvakrát soupeřkám snížení na rozdíl jediného gólu a poslední minuty utkání tak dohrávaly pod velkým tlakem soupeřek,které vycítily možnost zisku bodů. Vítkovická vidina semifinále a touha uspět nakonec byla větší než Švédská zarputilost a hráčky rytíře Vítka tak po zápase mohly slavit postup do bojů o medaile.

1.SC SSK Vítkovice x IBC Östersund 3:2

   Spolu s Vítkovicemi do semifinálové skupiny postoupila Děkanka, TJ JM Chodov a EVVA FbŠ Bohemians. Čekaly je tedy dva zápasy o postup do finále a to s Chodovem a FbŠ.

   Asi nejlepší vstup do utkání měly Vítkovice proti Chodovu. Proti soupeři z Jižního Města dosud nikdy nevyhrály a tak motivace byla o to větší. V první dvacetiminutovce dokázaly neuvěřitelným způsobem rozebírat hru soupeřek a do zdecimované obrany procházely jako nůž máslem. Svou herní pohodu dovedly zobrazit i výsledkově pěti góly do sítě reprezentační brankářky Šárky Horákové. Po dvou gólech opět zaznamenala Zuzana Macurová, trefila se tradičně Tereza Urbánková a příspěvky zaznamenala i Silvie Kovalská s Gabrielou Rumíškouvou, jejíž zásah byl s ohledem na pozdější vývoj utkání označen jako klíčový gól.

   Druhá polovina se totiž i přes důrazné upozornění Jiřího Veleckého hrubě nepovedla. Tak jako začátek patřil Vítkovicím, tak druhé dějství ovládly Chodovské. Neuvěřitelným nasazením se jim podařilo vsítit čtyři góly,když nejvíce ze všeho čněla (a góly nesla) spolupráce Anet Jarolímové s Hanou Lackovou. Tato dvojce zaznamenala 3 ze 4 gólů Chodova!

TJ JM Chodov x 1.SC SSK Vítkovice 4:5

  Jak už bylo řečeno, Vítkovicím se v prvním dějství podařilo vstřelit pět gólů a naděje na nedělní finále tak ještě neskončila. V souboji s oblíbeným soupeřem z FbŠ stačilo neprohrát...

    Zásadou je - nedostat první gól. |o se však nepovedlo. První trefu utkání zaznamenala Eliška Křížová a ještě do konce poloviny zvyšovala Barbora Zlámalová. Druhou polovinu tak Vítkovice musely dotahovat, což se z části také povedlo při gólu Lucie Šteifové, která zúžitkovala přihrávku dočasné posily Zuzany Švrčkové. Přestože se na Tatranu odehrával obrovská bitva,doslova lákadlo na ženský florbal, s konečným hvizdem odcházely modrobílé zástupkyně rytíře Vítka se svěšenýma hlavama. Prohra 2:1 bolela už jen proto, že se rozplynul finálový sen...

1.SC SSK Vítkovice x EVVA FbŠ Bohemians 1:2

    Prohra s Bohemians odsoudila Vítkovice v boji o bronzové medaile do zopakování si souboje s TJ JM Chodov.

    Oproti předchozím utkání v brance začínala Dita Ondrejková. Jinak sestava byla prakticky neměnná,až na znovuzapojení se Hanky Urbánkové i s namoženým stehenním svalem.

    Bitva o bronz nepostrádala náboj. Přibývalo střetů, ve kterých si libuje zejména Alena Novákovská. A právě tato hráčka zaznamenala vedoucí gól!

    Jenže pak si obrana Vítkovic neuhlídala ze strany nabíhající Anet Jarolímovou,která srovnávala na 1:1. Díky dvěma vyloučením Silvie Kovalské měl Chodov výhodu početní převahy, míček do branky však nedokázal propasírovat. A jak se říká: nedáš - dostaneš !!

,,Bátrflájl" z hole Zuzany Vašíčkové doletěl přesně tam kde měl. Zapadl za záda bezmocné Šárky Horákové. Tato trefa přiblížila Vítkovicím bronzové medaile a nic na tom nezměnilo ani závěrečné Chodovské power-play.

1.SC SSK Vítkovice x TJ JM Chodov 2:1

Vítkovické ženy tak pokračují ve slibných letních výsledcích a i na třetím turnaji před nadcházející sezónou se dokázaly umístit mezi prvními třemi týmy!!

Všem hráčkám a realizačnímu týmu, jmenovitě Jirkovi Veleckému a Petru Kološovi, patří OBROVSKÉ díky!

Sestava:

Kubíčková,Ondrejková - Adamová, Niemcová, Rumíšková, Švrčková, Urbánková H., Vašíčková - Černá, Haluzová, Kovalská, Macurová, Novákovská, Pastušková, Šteifová, Urbánková T., Zamastilová H.

Zuzana Švrčková vypomohla Vítkovicím ze švýcarského klubu Buradorf Wizard.

Účast týmů 1.SC SSK Vítkovice na turnaji Czech Open podporuje statutární město

Ostrava.

Foto: Jiří Janák